magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
FACEBOOK
Natura 2000 fenntartási tervek
Natura 2000 fenntartási tervek készítése és egyeztetése
(Fontos infromációk!)
VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM
Fertő-tavi Hidro-ökológiai Tájékoztató Rendszer
Természetvédelmi Információs Rendszer

 

„Az év emlőse az ürge 2015” programsorozat
Vadonleső
VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG
TAVASZI MADÁRLES
GPS kerékpáros útvonalak Sopron-Fertőd és Kapuvár-Beled kistérségek terültén
 
Feliratkozás hírlevélre
Kategoriák:
Név:
E-mail cím:
Szigetköz.eu
PaNaNet
 
 
 
AZ ÉV KIEMELT FAJAI -2015
FÁJA HALA
KÉTÉLTŰJE MADARA
 
» KÖRNYEZETI NEVELÉS » LESELKEDŐ 2013-2014 » Feladatsorok » 1. feladatsor 5-6 osztályosoknak
1. feladatsor 5-6 osztályosoknak
 

LESELKEDŐ X.

Természet(l)esen – mert kint tágasabb

I. feladatsor 5-6.osztályosok részére

(beküldési határidő: 2013. december 9. hétfő)

Az idei Leselkedő nem csak a kutatásról és leselkedésről fog szólni, hanem a felelősségről a természetért.

Az emberi tevékenységek sokszor átalakítják az állatok és növények élőhelyeit, ez nagy nehézségeket okoz nekik abban, hogy megtalálják életterüket, búvóhelyüket, táplálkozó-helyüket. Elsősorban területi védelemmel tudjuk megóvni az élőhelyeket és a rajta élő növény- és állatvilágot.

Magyarországon elsősorban a nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek fedik le a védett területeket. Biztosan már ti is megismerkedtetek közülük néhánnyal kirándulásaitok során. Most nézzük meg kicsit alaposabban, miért is vannak védett területek a világon.

1)      Melyik a világ első nemzeti parkja? Mikor alakult? Nézzetek utána! Milyen érdekességeket tudtatok meg róla, milyen növény- és állatfajokat említenétek meg ebből a nemzeti parkból?

Soroljátok fel Magyarország nemzeti parkjait!

Rajzoljátok le a magyarországi nemzeti parkok logóit (mindegyiket külön A4-es lapra) és értelmezzétek, mit ábrázolnak. Vajon miért éppen ezek a fajok vagy motívumok szerepelnek a logókon?

♪♫ Mi a nemzeti parkok célja, feladatai?

2)      Szeretnénk, hogy minél többet menjetek ki a természetbe. Ilyenkor ősszel gyönyörű színekbe öltözik a táj, használjátok ki a szép napokat, délutánokat:

♪ Válasszatok ki egy számotokra kedves, szimpatikus természeti területet a környéketeken. Érdemes közelit választani, hogy minél többször ki tudjatok látogatni oda. Próbáljátok meg leírni, milyen élőhely (pl. vizes (tó, patak, láp...), nedves, száraz puszta, rét, ártéri erdő, dombvidéki lombhullató erdő, hegyvidéki erdő, városi park, arborétum…). Rajzoljatok térképet, helyezzétek el a területet, hogy mi is tudjuk hol található.

A természetes tájat a föld felszíne, a vizek, a növények és az állatvilág összessége alkotja. Nézzetek utána és definiáljátok, mik azok a földtani, víztani, növénytani és állattani értékek! Melyek fordulnak elő a ti területeteken és milyen formában? Milyen fajokat láttok, hallotok és milyen fajok használhatják (növények is) még az élőhelyet? 

3)      A terület felfedezése során biztosan tapasztaltatok emberi jelenlétet, emberi hatást. Károsítja, veszélyezteti jelenleg valami a választott területeteket? Gondolkozzatok el, mi károsíthatja még manapság ezt és a hasonló adottságú természeti környezetet?

A feladatok elvégzésében segítséget adhat a helyi természetjáró klub, vagy helyi madártani egyesület csoportja, nemzeti park munkatársai, biológiatanárok, helyi önkormányzat. Beszélgessetek el velük és a helyiekkel, milyen a kapcsolatuk ezzel a tájjal, szívesen járnak-e oda. Az érdekes és értékes beszélgetéseket, riportokat, ötleteket vessétek is le papírra!

4)      Megismertétek a magyarországi nemzeti parkok logóit, és már biztosan kellően közel áll hozzátok a választott kutatási területetek így már nem lesz nehéz a névadás, mintha egy védett területet (nemzeti parkot/tájvédelmi körzetet) kellene elneveznetek.

Adjatok olyan nevet a saját természeti területeteknek, ami jellemzi azt (pl. „csáfordi tőzikés erdő”) és készítsetek hozzá saját logót is A3-as méretben!

Figyelem, a logóról fotót kérünk és majd a konferenciára hozzátok magatokkal!

Tipp: Érdemes minél alaposabban megismerni a választott területet, mert a II. feladatsorban majd terveznetek kell. Hogy mit is, az legyen meglepetés!

-----

Kérjük, jelezzétek, ha bármilyen okból akadályba ütközne a csapat munkája, így időben a segítségetekre tudunk sietni.

A kidolgozott, kézzel írt válaszokat a nemzeti park címére várjuk, feltüntetve a borítékon aLESELKEDŐ X.” jeligét és a csapat nevét!

Ne felejtsétek el a feladat minden lapján a feladat számát felírni!

Fontos!

Beküldési határidő: 2012. december 9. hétfő

Sok sikert kívánunk a feladatok megoldásához! Induljatok, mert kint tágasabb!

Fertőújlak, 2013. október 7.

                                                                         Mészáros Krisztina      Fazekas Krisztina        Tislér Diána

versenyszervezők

 

  
                                                             

                                                                         
   
 
2013. 10. 07. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design