magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
FACEBOOK
Natura 2000 fenntartási tervek
Natura 2000 fenntartási tervek készítése és egyeztetése
(Fontos infromációk!)
VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM
Fertő-tavi Hidro-ökológiai Tájékoztató Rendszer
Természetvédelmi Információs Rendszer

 

„Az év emlőse az ürge 2015” programsorozat
Vadonleső
VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG
TAVASZI MADÁRLES
GPS kerékpáros útvonalak Sopron-Fertőd és Kapuvár-Beled kistérségek terültén
 
Feliratkozás hírlevélre
Kategoriák:
Név:
E-mail cím:
Szigetköz.eu
PaNaNet
 
 
 
AZ ÉV KIEMELT FAJAI -2015
FÁJA HALA
KÉTÉLTŰJE MADARA
 
» KÖRNYEZETI NEVELÉS » LESELKEDŐ 2013-2014 » Feladatsorok » 1.feladatsor 7-8 osztályosoknak
1.feladatsor 7-8 osztályosoknak
 

LESELKEDŐ X.

Természet(l)esen – mert kint tágasabb

I. feladatsor 7-8.osztályosok részére

(beküldési határidő: 2013. december 9. hétfő)

Az idei Leselkedő nem csak a kutatásról és leselkedésről fog szólni, hanem a felelősségről a természetért.

Az emberi tevékenységek sokszor átalakítják az állatok és növények élőhelyeit, ez nagy nehézségeket okoz nekik abban, hogy megtalálják életterüket, búvóhelyüket, táplálkozó-helyüket. Elsősorban területi védelemmel tudjuk megóvni az élőhelyeket és a rajta élő növény- és állatvilágot.

Magyarországon elsősorban a nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek fedik le a védett területeket. Biztosan már ti is megismerkedtetek közülük néhánnyal kirándulásaitok során. Most nézzük meg kicsit alaposabban, miért is vannak védett területek a világon.

1)      Melyik Magyarország első védett területe? Mikor alakult és mi szorgalmazta a védetté nyilvánításokat?

Nevezzetek meg olyan személyeket, akiknek írásai megalapozták a természet védelmének sürgősségét és fontosságát! Írásaikból idézzetek is!

♪♫ Mi volt az az első jogszabályi háttér, ami megalapozta a magyarországi természetvédelmet?

2)      A feladatsorunk célja, hogy minél többet menjetek ki a természetbe, ilyenkor ősszel gyönyörű színekbe öltözik a táj, használjátok ki a szép napokat, délutánokat, kiránduljatok, amikor csak tehetitek. De sajnos nem csak szép természeti környezet, hanem egyre több leromlott, megkárosított terület van környezetünkben. Érdemes odafigyelni ezekre, vajon tehetünk-e értük valamit, hogy újra lehetséges élőhellyé alakuljon a növények és állatok számára.

♪ Válasszatok ki egy lerontott, károsított területet a környéketeken (bánya, szántó, építési terület, elhagyott épített környezet, szennyezett terület). Érdemes közelit választani, hogy minél többször ki tudjatok látogatni oda. Ismerjétek meg és írjátok le a káros hatásokat vagy a rajta lévő gazdálkodás módját. Hogyan károsítja az adott gazdálkodási mód vagy beavatkozás a területet?

Sokfelé látni régi építészeti emlékeket, amit a természet esetleg már kezd visszahódítani, ismertek ilyeneket? Kutatási területként választhattok ilyet is.

Rajzoljatok térképet, helyezzétek el a területet, hogy mi is tudjuk hol található.

Próbáljátok meg leírni, milyen élőhely vagy milyen élőhely volt ezen a területen (pl. vizes (tó, patak, láp...), nedves, száraz puszta, rét, ártéri erdő, dombvidéki lombhullató erdő, hegyvidéki erdő, városi park, arborétum…). Dokumentáljátok a jelenlegi állapotokat fényképekkel is.

A természetes tájat a föld felszíne, a vizek, a növények és az állatvilág összessége alkotja. Nézzetek utána, mik azok a földtani, víztani, növénytani és állattani értékek! Melyek fordulnak vagy fordultak elő a ti területeteken és milyen formában? Milyen fajokat láttok, hallotok és milyen fajok használhatnák még ezt az élőhelyet.

A feladatok elvégzésében segítséget adhat a helyi természetjáró klub, vagy helyi madártani egyesület csoportja, nemzeti park munkatársai, biológiatanárok, helyi önkormányzat. Beszélgessetek el velük és a helyiekkel, milyen a kapcsolatuk ezzel a tájjal, szívesen járnak-e oda, mi a véleményük a károsításról és hogyan lehetne megváltoztatni az adott állapotokat? Az érdekes és értékes beszélgetéseket, riportokat, ötleteket vessétek is le papírra!

3)      Mit nevezünk tájsebnek?

Mi az az élőhely-rekonstrukció? Hogyan tudnátok helyrehozni a választott területet? Lehetségese-e visszaállítani az eredeti állapotokat és milyen mértékben?

4)      Megismertétek a magyarországi nemzeti parkok logóit, ezekből ötletet meríthettek. és már biztosan kellően közel áll hozzátok a választott kutatási területetek így már nem lesz nehéz a névadás, mintha egy védett területet (nemzeti parkot/tájvédelmi körzetet) kellene elneveznetek. Már feltérképeztétek a választott területet, és megismertétek az ottani káros hatásokat s talán már vannak ötleteitek, hogyan lehetne helyrehozni az élőhelyet és ezzel növény- és állatfajok telepedhetnének meg ott újra. Adjatok olyan nevet a saját természeti területeteknek, ami jellemzi azt (pl. „Nyirkai-Hany vizes élőhely-rekonstrukció” vagy „csáfordi tőzikés erdő”) és készítsetek hozzá logót is A3-as méretben!

Figyelem, a logóról fotót kérünk és majd a konferenciára hozzátok magatokkal!

Tipp: Érdemes minél alaposabban megismerni a választott területet, mert a II. feladatsorban majd terveznetek kell. Hogy mit is, az legyen meglepetés!

-----

Kérjük, jelezzétek, ha bármilyen okból akadályba ütközne a csapat munkája, így időben a segítségetekre tudunk sietni.

A kidolgozott, kézzel írt válaszokat a nemzeti park címére várjuk, feltüntetve a borítékon aLESELKEDŐ X.” jeligét és a csapat nevét!

Ne felejtsétek el a feladat minden lapján a feladat számát felírni!

Fontos!

Beküldési határidő: 2012. december 9. hétfő

Sok sikert kívánunk a feladatok megoldásához! Induljatok, mert kint tágasabb!

 

Fertőújlak, 2013. október 7.

 

Mészáros Krisztina      Fazekas Krisztina        Tislér Diána

versenyszervezők

 

   
 
2013. 12. 17. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Turisztikai Programajánló 2015

Pályázati kiírások erdei iskola programban való részvétel támogatására
Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny 2014-2015
Nyertes pályázataink
NYÁRI TÁBOROK - 2015
BIKE s.o.s.
 
 
 
Túrabotos Természetjáró Klub
Helyi Termék - promóciós film
Fertő parti információk

Természetjáró Turista Magazin
Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
 
Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design