magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
FACEBOOK
Tájékoztató
VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM
Fertő-tavi Hidro-ökológiai Tájékoztató Rendszer
Természetvédelmi Információs Rendszer

 

SOPRONI TIT
„Az év emlőse az ürge 2015” programsorozat
Vadonleső
VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG
TAVASZI MADÁRLES
GPS kerékpáros útvonalak Sopron-Fertőd és Kapuvár-Beled kistérségek terültén
 
Feliratkozás hírlevélre
Kategoriák:
Név:
E-mail cím:
Szigetköz.eu
PaNaNet
 
 
 
AZ ÉV KIEMELT FAJAI -2015
FÁJA HALA
KÉTÉLTŰJE MADARA
 
» KÖRNYEZETI NEVELÉS » LESELKEDŐ 2013-2014 » Feladatsorok » 1.feladatsor 7-8 osztályosoknak
1.feladatsor 7-8 osztályosoknak
 

LESELKEDŐ X.

Természet(l)esen – mert kint tágasabb

I. feladatsor 7-8.osztályosok részére

(beküldési határidő: 2013. december 9. hétfő)

Az idei Leselkedő nem csak a kutatásról és leselkedésről fog szólni, hanem a felelősségről a természetért.

Az emberi tevékenységek sokszor átalakítják az állatok és növények élőhelyeit, ez nagy nehézségeket okoz nekik abban, hogy megtalálják életterüket, búvóhelyüket, táplálkozó-helyüket. Elsősorban területi védelemmel tudjuk megóvni az élőhelyeket és a rajta élő növény- és állatvilágot.

Magyarországon elsősorban a nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek fedik le a védett területeket. Biztosan már ti is megismerkedtetek közülük néhánnyal kirándulásaitok során. Most nézzük meg kicsit alaposabban, miért is vannak védett területek a világon.

1)      Melyik Magyarország első védett területe? Mikor alakult és mi szorgalmazta a védetté nyilvánításokat?

Nevezzetek meg olyan személyeket, akiknek írásai megalapozták a természet védelmének sürgősségét és fontosságát! Írásaikból idézzetek is!

♪♫ Mi volt az az első jogszabályi háttér, ami megalapozta a magyarországi természetvédelmet?

2)      A feladatsorunk célja, hogy minél többet menjetek ki a természetbe, ilyenkor ősszel gyönyörű színekbe öltözik a táj, használjátok ki a szép napokat, délutánokat, kiránduljatok, amikor csak tehetitek. De sajnos nem csak szép természeti környezet, hanem egyre több leromlott, megkárosított terület van környezetünkben. Érdemes odafigyelni ezekre, vajon tehetünk-e értük valamit, hogy újra lehetséges élőhellyé alakuljon a növények és állatok számára.

♪ Válasszatok ki egy lerontott, károsított területet a környéketeken (bánya, szántó, építési terület, elhagyott épített környezet, szennyezett terület). Érdemes közelit választani, hogy minél többször ki tudjatok látogatni oda. Ismerjétek meg és írjátok le a káros hatásokat vagy a rajta lévő gazdálkodás módját. Hogyan károsítja az adott gazdálkodási mód vagy beavatkozás a területet?

Sokfelé látni régi építészeti emlékeket, amit a természet esetleg már kezd visszahódítani, ismertek ilyeneket? Kutatási területként választhattok ilyet is.

Rajzoljatok térképet, helyezzétek el a területet, hogy mi is tudjuk hol található.

Próbáljátok meg leírni, milyen élőhely vagy milyen élőhely volt ezen a területen (pl. vizes (tó, patak, láp...), nedves, száraz puszta, rét, ártéri erdő, dombvidéki lombhullató erdő, hegyvidéki erdő, városi park, arborétum…). Dokumentáljátok a jelenlegi állapotokat fényképekkel is.

A természetes tájat a föld felszíne, a vizek, a növények és az állatvilág összessége alkotja. Nézzetek utána, mik azok a földtani, víztani, növénytani és állattani értékek! Melyek fordulnak vagy fordultak elő a ti területeteken és milyen formában? Milyen fajokat láttok, hallotok és milyen fajok használhatnák még ezt az élőhelyet.

A feladatok elvégzésében segítséget adhat a helyi természetjáró klub, vagy helyi madártani egyesület csoportja, nemzeti park munkatársai, biológiatanárok, helyi önkormányzat. Beszélgessetek el velük és a helyiekkel, milyen a kapcsolatuk ezzel a tájjal, szívesen járnak-e oda, mi a véleményük a károsításról és hogyan lehetne megváltoztatni az adott állapotokat? Az érdekes és értékes beszélgetéseket, riportokat, ötleteket vessétek is le papírra!

3)      Mit nevezünk tájsebnek?

Mi az az élőhely-rekonstrukció? Hogyan tudnátok helyrehozni a választott területet? Lehetségese-e visszaállítani az eredeti állapotokat és milyen mértékben?

4)      Megismertétek a magyarországi nemzeti parkok logóit, ezekből ötletet meríthettek. és már biztosan kellően közel áll hozzátok a választott kutatási területetek így már nem lesz nehéz a névadás, mintha egy védett területet (nemzeti parkot/tájvédelmi körzetet) kellene elneveznetek. Már feltérképeztétek a választott területet, és megismertétek az ottani káros hatásokat s talán már vannak ötleteitek, hogyan lehetne helyrehozni az élőhelyet és ezzel növény- és állatfajok telepedhetnének meg ott újra. Adjatok olyan nevet a saját természeti területeteknek, ami jellemzi azt (pl. „Nyirkai-Hany vizes élőhely-rekonstrukció” vagy „csáfordi tőzikés erdő”) és készítsetek hozzá logót is A3-as méretben!

Figyelem, a logóról fotót kérünk és majd a konferenciára hozzátok magatokkal!

Tipp: Érdemes minél alaposabban megismerni a választott területet, mert a II. feladatsorban majd terveznetek kell. Hogy mit is, az legyen meglepetés!

-----

Kérjük, jelezzétek, ha bármilyen okból akadályba ütközne a csapat munkája, így időben a segítségetekre tudunk sietni.

A kidolgozott, kézzel írt válaszokat a nemzeti park címére várjuk, feltüntetve a borítékon aLESELKEDŐ X.” jeligét és a csapat nevét!

Ne felejtsétek el a feladat minden lapján a feladat számát felírni!

Fontos!

Beküldési határidő: 2012. december 9. hétfő

Sok sikert kívánunk a feladatok megoldásához! Induljatok, mert kint tágasabb!

 

Fertőújlak, 2013. október 7.

 

Mészáros Krisztina      Fazekas Krisztina        Tislér Diána

versenyszervezők

 

   
 
2013. 12. 17. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Turisztikai Programajánló 2015

NYÁRI TÁBOROK - 2015
Pályázati kiírások erdei iskola programban való részvétel támogatására
KOKOSZ-ÉGIGÉRŐ TANTEREM
Nyertes pályázataink
Eszterházi Express
BIKE s.o.s.
 
 
 
Túrabotos Természetjáró Klub
Helyi Termék - promóciós film
Fertő parti információk

Természetjáró Turista Magazin
Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
 
Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design