ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK

ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK
 
Ősei valószínűleg Kis-Ázsiából származnak és a török hódoltság idején jutottak el Erdélybe, Szerbiába és Boszniába. Csak később, a XIX.sz.-ban figyeltek fel a fajtára és kezdtek hozzá tudatos tenyésztéséhez. Ez a munka Szeremlei Lajos nevéhez köthető, aki az 1840-es évektől fáradozott a fajta „jobbításával”. 1875-ben egy bécsi kiállításon mutatta be először a kopasznyakú tyúkot, nagy sikerrel. A fajta több néven: „szeremlei tyúk”, vagy „bosnyák tyúk” is ismert volt.
A kopasznyakú tyúkot rendkívül feltűnő megjelenése: élénkvörös színű, fedetlen nyaka, részben fedetlen melle és hasi része teszi különlegessé. A magyar tyúknál nagyobb testű, igen edzett és ellenálló. Elismert színváltozatai: a fekete, a fehér és a kendermagos.
 
Tudta-e, hogy…
 
… a múlt század első felében az erdélyi kopasznyakú tyúkot mint kitűnő téli tojót és nagy vagy igen nagy tojásokat termelő fajtát tartották számon?