Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GyTSz)

Igazgatóságunk további 14 partnerrel részt vesz a GRASSLAND-HU LIFE Integrált Projektben, melyet a természeti értékekben gazdag, de fogyatkozó Pannon gyepek védelme céljából hoztak létre.
 A projekt alprogramja keretében létrejött egy országos szintű szolgálat, az ú.n. Gyepvédelmi Tanácsadói Szolgálat (GYTSZ), mely segíteni hivatott a gyepes élőhelyeken gazdálkodókat tanácsadói, ismeretterjesztési tevékenységgel, annak érdekében, hogy a gyepek természeti értékei megőrizhetők legyenek, ökológiai állapotuk javulhasson.
A GYTSZ egyik elsődleges célja a gyepterületen (kiváltképp a közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű, Natura 2000 gyepeken) gazdálkodók tevékenységét segítve a gazdálkodást összhangba hozni a természeti értékek megőrzésével, a Natura 2000 előírások helyes alkalmazásával. Az előírások betartása hozzájárul a jó ökológiai állapot fenntartásához, valamint alapot ad ahhoz, hogy a kompenzációs kifizetésekhez hozzájuthassanak a gazdálkodók
A tanácsadói munka hatékonysága érdekében fontos a közvetlen kapcsolat kialakítása a földtulajdonosokkal, földhasználókkal, így a tanácsadók személyesen és telefonon is nyújtanak információt, segítséget, illetve helyszíni bejárások során is elérhetőek. Továbbá tervezzük gazdálkodói fórumok tartását, melyek szintén alkalmat nyújtanak ismeretek átadására, illetve problémák megbeszélésére, kérdések felvetésére, megválaszolására.

Munkatársaink és elérhetőségük:
  • Burda Brigitta - burda.brigitta(kukac)fhnp.hu
  • Barna Csilla - barna.csilla(kukac)fhnp.hu