Önkéntesek jelentkezését várjuk természetvédelmi adatgyűjtésekhez

Sokat jársz kirándulni? Felismersz néhány védett fajt? Segíts nekünk megvédeni őket! Téged is várunk, ha önkéntes adatgyűjtő szeretnél lenni!!!!

A tavalyi zártkörű tesztelés után idén mindenki számára lehetőséget biztosítunk, hogy csatlakozzon a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság önkénteseihez. A védett fajok előfordulási helyeinek ismerete nélkülözhetetlen a természetvédelmi munka során. A hivatásos szakemberek csak a működési területünk töredékét tudják felmérni, ezért nagy szükség van a kirándulók, gazdálkodók, vadászok, erdészek megfigyeléseire is.

 

Ki gyűjthet adatot?

Bárki, aki rendelkezik egy Google fiókkal (ez kell az azonosításhoz és hitelesítéshez), egy okostelefonnal, kellően biztos fajismerettel (azon fajok tekintetében, amiről adatot gyűjt) és tenni szeretne valamit a természeti értékeink megőrzéséért.

 

Regisztráció

Ha szeretnél önkéntes adatgyűjtő lenni, akkor írj nekünk e-mailben (onkentes.fhnpi@gmail.com). A levélben írd meg a neved, az e-mail címed (lehetőség szerint Google fiók), merrefelé gyűjtenél adatot és milyen fajok/csoportok érdekelnek. Az adatgyűjtők közé a Google fiókoddal tudunk felvenni és a későbbiekben ezzel a fiókkal tudsz bejelentkezni.

 

Milyen adatokat gyűjtünk?

Elsősorban a védett és inváziós fajok előfordulási adatainak gyűjtése a cél, de az adatgyűjtőben bármilyen faj rögzíthető. Az általános adatgyűjtés mellett vannak/lesznek kiemelt, speciális adatgyűjtések is, amikor célzottan keresünk egy-egy fajt vagy csoportot. Ezekről külön értesítjük a regisztrált adatgyűjtőket.

Minden megfigyelés fontos! A gyakori fajokról (pl. mókus, fekete rigó, fürge gyík stb.) is szükség van adatokra,

Hogyan gyűjtünk megfigyelési adatokat?

Az adatgyűjtés jelenleg okostelefonnal (nincs extra igény, a legolcsóbb készülékekkel is működik) és az Epicollect 5 nevű alkalmazással történik. A részletes útmutatót itt találjátok. Egy-egy adat felvétele kb. 10 másodperc időt igényel. A gyűjtés során az alábbi információkat (mielőtt elkezded olvasd el a részletes útmutatót) kell rögzíteni:

  • Hol?
  • Mikor?:
  • Mit láttál?
  • Hogyan gyűjtötted az adatot (láttad, hallottad, hálóval stb.)
  • Mennyit láttál?
  • Megjegyzés
  • Fénykép a megfigyelt élőlényről vagy a lelőhelyről

Fejlesztés alatt áll egy saját adatgyűjtő szoftver, ami sokkal több lehetőséget biztosít (pl. térképi megjelenítés, tracklog rögzítése stb.), de ezt csak az év második felében tudjátok tesztelni.

 

Hazaértem, mit kell még csinálnom?

A gyűjtött adatokat szinkronizáld fel a szerverre. Ezután érdemes a webes felületre bejelentkezni, ahol megtekintheted és szükség esetén javíthatod a terepen rögzített adatokat.

 

Mi lesz az adataimmal?

A saját adataidat ki tudod exportálni csv file-ba, így rendezetten, egységes szerkezeten tudod tovább használni.

Az önkéntesek által gyűjtött adatok bekerülnek a nemzeti park központi adatbázisába. Az adatokat szakértők ellenőrzik és validálják. Ha esetleg kérdésük van, akkor e-mailen megkeresnek.

Az ellenőrzött és elfogadott adatokat a természetvédelmi kezelések tervezése, jelentések készítése és a hatósági munka során használjuk fel. Az adataidat soha nem értékesítjük harmadik félnek, de szükség esetén átadjuk a hatóságoknak (pl. természetvédelmi hatóság, erdészeti hatóság, rendőrség). Időnként a gyűjtött adatokból elemző publikációk készülnek, ilyen esetben a felhasznált adatok gyűjtői a cikkben feltüntetésre kerülnek.

 

Elakadtam, honnan kérhetek segítséget?

A legegyszerűbben a facebookon. Itt az adminisztrátorokkal, különböző csoportok szakértőivel (ők tudnak a határozásban segíteni, ha bizonytalan vagy), illetve a többi adatgyűjtővel tudsz kapcsolatot tartani és beszélgetni.

A zárt facebook csoport neve: FHNPI közösségi adatgyűjtés

 

Soha ne feledd! Akkor van esélyünk megvédeni, ha tudunk róla!