Szomorú szívvel tudatjuk, hogy régi munkatársunk és barátunk, Horváth Gyula János a Szigetközi Tájvédelmi Körzet őrkerületvezetője 2019. február 19-én hirtelen fellépő betegség következtében elhunyt.

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy régi munkatársunk és barátunk Horváth Gyula János a Szigetközi Tájvédelmi Körzet őrkerületvezetője február 19-én fiatalon, mindössze 58 éves korában, hirtelen fellépő betegség következtében elhunyt.

Gyula 1961-ben született Győrben. A Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, de szakdolgozatát már a szigetközi nádasok lepkefaunájáról írta és védte meg. 2012-ben a Miskolci Egyetemen posztgraduális végzettséget szerzett régészeti kulturális örökség, védelem és hasznosítás szaktanácsadó szakon. Ekkor már – 1989 októberétől – a Szigetközi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őre volt, ezt a munkakört töltötte be haláláig. Munkája a szenvedélye volt, a Szigetköz az élete. Munkaidején kívül is a szeretett táj megismerését és megismertetését tekintette hivatásának. Saját honlapot hozott létre, amelyen összegyűjtötte a Szigetközzel kapcsolatos híreket, információkat, tanulmányokat. Fotógalériáiban mutatta be a természeti értékeket, amelyekért nem csak hivatásos természetvédőként, hanem civil szervezetekben is aktívan tevékenykedett. Mindvégig megmaradt kedvelt szakterületének a lepidopterológia, vagyis a lepkék kutatása mellett. Számos cikket publikált. Munkásságát 2002-ben Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjjal ismerték el, 2004-ben Miniszteri elismerő oklevelet kapott.

Betegsége váratlanul és tragikusan fiatalon ragadta el közülünk. Emlékét kegyelettel megőrizzük.