Európai Madármegfigyelő Napok a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban - beszámoló

Remek időjárás, számos érdeklődő, színes madárvilág és jó hangulat; ez jellemezte a Borsodi-dűlőnél megrendezett jeles napi esedményünket.

Ezen a szombat délelőttön szokatlanul szép idő fogadta a programra érkezőket, amelynek helyszíne idén is a mekszikópusztai szikes-tavi élőhely-rekonstrukció egyik területe, a "Borsodi-árasztás" volt. A rövid és játékos bevezetés alatt hallhattunk a jeles nap történetének, céljának ismertetéséről, a terület bemutatásáról és a hazai és nemzetközi vonuláskutatásról is. A kisebbek örömére lehetőség nyílt arra is, hogy a reggel során gyűrűzött és elengedésre váró nádi énekes "madárkákat" is megismerhessék (pl.: énekes és foltos nádiposzátát).  A jó fényviszonyoknak, a nagy nagyítású spektíveknek, no és a "szakmai jelenlétnek" köszönhetően igazi élmény volt a madarászat!

 

A területen megfigyelt madarak között voltak ismertebb  ( pl.: nagy póling, különféle récefajok, nyári lúd, szürke gém) és ritka  (vékonycsőrű víztaposó, rétisas, parlagi sas) fajok is. A nap során  44 madárfaj összesen 8257 egyedét sikerült összeszámolni, ebből a leggyakoribb fajok az alábbiak voltak: seregély 5050 egyed, csörgő réce 2200 egyed és tőkés réce 320 egyed.

 

A program sikeres lebonyolításában döntő részt vállaltak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Helyi Csoportjának munkatársai, akiknek lelkes és színvonalas munkáját ezúton is köszönjük.

 

A nemzetek közötti "hétvégi versengés" eredményéről itt olvashatnak bővebben!