Védett- és inváziós növényfajok felmérése Győr határában

Bizony elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek egyik legkutatottabb területe a győri Arrabóna Légvédelmi Rakétaezred gyakorlótere. A GRASSLAND-HU projekt keretein belül rengeteg munka zajlott/zajlik itt, ezért felmértük a jelenlegi állapotot. A változásokat a későbbiek során nyomon követjük, és megosztjuk.


A folyamatos terepbejárások alkalmával 4762 biotikai adatpont került a térképre. Összesen 28 védett és egy fokozottan védett növényfaj jelenlétét sikerült kimutatnunk, melyek közül közösségi jelentőségű faj a homoki nőszirom. A teljes felmérés két évet vett igénybe a 280 ha-os projektterületen.
Jelentős állománya van itt a tavaszi héricsnek, a pusztai árvalányhajnak, a budai imolának és a kései szegfűnek. Stabil állománya van a közösségi jelentőségű homoki nősziromnak. Ritka és megjelenésében sem tömeges védett fajai a homoki szalmagyopár, a bunkós hagyma, az árlevelű len.
A hazai orchideák közül több fajt is sikerült a területről kimutatni. Köztük a leggyakoribb az agár sisakoskosbor, de a vitézkosbornak, a mocsár nőszőfűnek, és a tojásdad békakontynak is stabil állomány van. A terület ritka orchidea fajai a hússzínű ujjaskosbor, a sömörös kosbor, a fehér madársisak, és a méhbangó. A projekt területen kívül, annak határában mértük fel a madárfészek békakontyot és a kardos madársisakot.
A terület növényritkaságai a sziki árokvirágnak, a szártalan csüdfű, a fényes poloskamag és a kési gyíkpohár. Szórványosan van jelen a selymes boglárka, a homoki vértő, az apró nőszirom, a szürkés ördögszem, a piros pozdor.

Nézz be galériánkba, ahol megcsodálhatod a Gönyűi-homokvidék értékeit!

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, a részletes kutatási jelentést a dokumentumtárban találod!