Átadták a fertőújlaki Csapody István Természetiskolát

2021.05.27.

2021. május 21-én 10 órakor ünnepélyesen átadták a Csapody István Természetiskolát, a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatainak egyik központi épületét.

 

A járványügyi helyzet miatt szűk körben megrendezett ünnepség házigazdája Papp Gyula, Sarród és Fertőújlak polgármestere volt, aki köszöntötte és felkonferálta a meghívott vendégeket. Elsőként Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztost, aki az épület felújításához kapcsolódóan a Téry Ödön programot ismertette. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az Agrárminisztérium képviseletében a nemzeti parkok fejlesztéséről és fejlődéséről beszélt. Barcza Attila országgyűlési képviselő a természetiskola térségi turizmusfejlesztésben, Kulcsárné Roth Matthaea Igazgató Asszony pedig a szemléletformálásban betöltött erejét emelte ki. Az esemény a szalag ünnepélyes elvágásával zárult.

 

 

A CSAPODY ISTVÁN TERMÉSZETISKOLA

 

A létesítmény 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el, majd 2004-ben a Fertő-Hanság Nemzeti Park kezelésébe került át. A 2005-ben kezdődő felújításnak köszönhetően 2007 óta "A kategóriájú" Kereskedelmi szálláshely és Ifjúsági szállóként működik, 2008-ban pedig „minősített erdei iskolai bázishellyé” vált.

A sokrétű és intenzív kihasználás miatt az évek során szükségessé vált az újabb átalakítás, amely 2020-ban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósult meg, összesen 50 millió forint támogatásból. A 42 ágyas szálláshely korszerűsítése jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé, így az mostantól vonzó szállás- és programhelyszínként várja a diákokat, a családokat, illetve a településen áttekerő kerékpárosokat is.

 

 

Az eseménnyel kapcsolatos további részleteket és képeket itt találhat:

https://aktivmagyarorszag.hu/korabban-hatart-vedtek-most-gyerekeket-tanitanak-a-frissen-atadott-turistahazban/?fbclid=IwAR2qeCM-cHhuz0qtfYUeeH_zRfVZDX9zo_7DR1q4BFdQj-eEgZnq7CldlT8