Határtalan természet - a NEduNET projekttel

2021.08.03.

A Neusiedler See - Seewinkel / Fertő-Hanság határon átnyúló nemzeti park 25 éves együttműködésre tekinthet vissza. Eközben számos projektet valósítottak meg sikeresen a kutatás, a turizmus és az oktatás területén, ugyanakkor az egységes természeti tér gondolata még nem rögzült a regionális lakosság fejében. Ennek tudatosságát a határon átnyúló belső és külső oktatási hálózatnak kell növelnie.

 

Mindennek az Interreg ATHU 113 – NEduNET projekt ad keretet. A projekt részletei az alábbi oldalakon olvashatók:

 

A projekt egyik célja a fenntartható, határon átnyúlóan működő környezeti nevelési hálózat kialakítása a Fertő-Hanság/Neusiedler See – Seewinkel nemzeti parkban, a partneriskolák határon átnyúló hálózati együttműködésének kialakítása révén.

A természetvédelmi tudatosság növelésében és a természeti értékek társadalmasításában kívánnak segíteni a közös képzési és szemléletformáló programok, valamint az együttműködés keretében készült - magyar és német nyelvű - kiadványok a helyi gyermekek, fiatalok, pedagógusok és civilek közvetlen bevonásával.

 

A füzetek a "Dokumentumtár - Pályázataink" fül alatt (https://www.ferto-hansag.hu/hu/dokumentumtar.html#13,) érhetők el.

 

A gyermekek számára készült foglalkoztató füzet a közös természeti értékeket - a Hanság, a Fertő tó, a szikes tavak és köztük a "puszta" élőhelyeit és lakóit - próbálja közelebb hozni.

 

A Határtalan természet című kiadványban rövid történelmi részletek, aktuális helyzetképek és ökológiai összefüggések segítségével próbáljuk bemutatni mindazon sokrétű kihívásokat, amik a határon átnyúló természetvédelmi munka során felmerülhetnek.