Lezárult a PaNaNet+ program - összefoglaló

2021.10.25.

2021. október 20-21-én Hévízen került megrendezésre az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencia, melynek összefoglalóját alább közreadjuk.

 

 

Összefoglaló az ATHU003 számú PaNaNet+ projektről

 

Projekt időtartama: 2016. május 1 – 2021. december 31.

A projekt teljes költségvetése: 2 740 254,28 EUR

 

Partnerek:

 

- Vezető kedvezményezett: Regional Management Burgenland GmbH

- További kedvezményezettek:

  • Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
  • Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel
  • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
  • Burgenland Tourismus GmbH
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 

   Ausztria és Magyarország közös természeti örökségét Nyugat-Pannóniában a Dunától a Muráig Európa-szerte egyedülálló sokféleség jellemzi. A PaNaNet (Pannonian Nature Network) hálózat alapvető célja – amelyben a magyar-osztrák határtérség nemzeti parkjai és natúrparkjai működnek együtt – e páratlan természeti örökség közös megőrzése és bemutatása.

   A projekt keretében ezért egyrészt ennek a természeti örökségnek a koordinált turisztikai hasznosítása végett működnek együtt a védett természeti területeket képviselő szervezetek, (immáron 2008. óta van PaNaNet hálózat). Fontos kiemelni azt, hogy a regionális fejlesztés kulcsszereplőinek bevonásával a fenntartható, határon átnyúló akadálymentes és innovatív természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása is megvalósul a projekt keretében, a védett területek látogató-programjainak minőségi és mennyiségi közös továbbfejlesztésével együtt.

   A projektben immáron 13 éve három magyarországi és egy ausztriai nemzeti park, egy turisztikai szervezet és egy az ausztriai natúrparkokat összefogó regionális közigazgatási szervezet dolgozik együtt a közös cél érdekében.

   A projekt pénzügyi forrásának felhasználása hat munkacsomag keretében történik: Menedzsment, Környezeti nevelés és szemléletformálás, A PaNaNet térség természeti élményei és terjesztésük, Határon átnyúló természetturisztikai kínálatfejlesztés, Akadálymentes természetturisztikai infrastruktúrafejlesztés és Kommunikáció.

   A partnerek az évek során több közös határon átnyúló, szemléletformáló tevékenységet valósítottak meg. A legfontosabbak között szerepelnek a különböző környezeti nevelési képzések, speciális igényű látogatók fogadását segítő tréningek, turisztikai események vagy a színes kiadványok és a közös PaNaNet újság kiadásai.

A projektben két nagyobb és egy kisebb infrastrukturális beruházás is megvalósult.

 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság főbb tevékenységei a projekt keretében:

 

   Az Oktatási Hivatal által újonnan akkreditált 30 órás környezeti nevelési továbbképzés természetvédelmi szervezetek munkatársai és pedagógusok számára a nyugat-pannóniai régióból két alkalommal lett megrendezve 2021. őszén 30 fő részvételével. A továbbiakban az akkreditáció öt éves érvényessége alatt évente legalább 1-2 képzési program megszervezése a cél. Valamint az akkreditált program alapján más hazai nemzeti parkok is megszervezhetik és lebonyolíthatják a képzési programot, így a környezeti nevelés iránt érdeklődő pedagógusok tucatjai kaphatnak segítséget munkájukhoz.

   Közös továbbképzést szervezett az Igazgatóság a sérült és fogyatékos gyermekek környezeti nevelési programjainak elsajátítására. A 30 órás képzés 2 alkalommal, 2018. májusában és októberében valósult meg. Összesen 35 érdeklődővel és egy németországi elismert szakértő vezetésével. A képzést 2017. évben egy nürnbergi tanulmányút előzte meg, ahol a résztvevők egy speciális igényű gyermekekkel foglalkozó intézménybe látogattak el. Mind a képzés mind a tanulmányút kiemelkedően hasznosnak bizonyult és újszerű megközelítést adott a témát érintően a térségben dolgozóknak.

   Úgy a képzésekhez, mint a normál és speciális igényű gyermekek környezeti nevelési programjaihoz, valamint az ökoturisztikai programok fejlesztéséhez a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság eszközbeszerzést valósított meg, melynek keretében beszerzésre került több távcső és spektív, 20 db kerékpár. Külön ki kell emelni azt, hogy a speciális igényű gyermekek és felnőttek részére, 3 db kézzel hajtható tricikli, valamint olyan 7 db első üléses elhelyezésű tricikli lett beszerezve, amelyekkel sérült gyermekekkel megoldható a családok kerékpáros élményszerzése a védett területeken. Ez utóbbi eszközöket is előzetes regisztráció mellett térítésmentesen kölcsönözhetik az érintettek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában, Lászlómajorban.

   Interaktív beltéri kiállítás keretében Lászlómajorban, Nyugat-Pannónia tájaira jellemző, védett élőhelyek bemutatása történt oly módon, hogy az egyes értékes biotópok külön-külön világként fogadják a látogatókat, benne megjelenítve, megismertetve Nyugat-Pannónia természeti értékeit. Az egyes élőhelyek jellemző fajainak bemutatása részletes, szemléletes, kinagyított, akadálymentes módon valósult meg. A korábbi idők népi mesterségeibe is bepillantást enged a kiállítás, azokba az időkbe, amikor az emberek még összhangban éltek a természettel.

1 000 példányban kiadásra került a 400 oldalas Soproni-hegység monográfia, mely tudományos részletességgel ismerteti a Soproni-hegység határon átnyúló vidékét. A kötetből (amelyek leginkább az oktatási intézményekbe és a könyvtárakba jutottak el) azóta a projekten kívül utánnyomás is készült.

   A projekt időtartama alatt összesen 4 alkalommal (évente egyszer), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kiadta a „Kócsagtoll” című természetvédelmi magazint, amely 40 000 – 40 000 példányban lett terjesztve a Nemzeti Park térségében élő lakosság postaládájába együttesen a PaNaNet újság-számokkal.

   Több kisebb rendezvény mellett 2021. őszén a Hanságban egy térségi nagyrendezvényt is megrendezett az Igazgatóság, amelynek aktualitást adott a Fertő-Hanság Nemzeti Park 30 éves jubileuma is.

   A projekt idén decemberi zárásáig az Igazgatóság lehetőség szerint tovább szeretné szélesíteni a speciális igényű gyerekekkel foglalkozó térségi pedagógusok hálózatát.

 

 

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság főbb tevékenységei a projekt keretében:

 

   Kétnyelvű PaNaNet társasjátékok készítése tevékenység keretében 500-500 db magyar és német nyelvű társasjáték készült el, mely eljutott a helyi iskolákba és óvodákban, valamint kiosztásra került a projektpartnerek között is. A játékok nagy sikere miatt az ausztriai régióban utángyártásukra van igény.

   Két hangsúlyos határon átnyúló szemléletformáló rendezvény került lebonyolításra gyermekek és családok számára 2017--2019 években az „Őrségi Lepkekaland” és a „Miénk itt a rét!”, mindkét rendezvény minden alkalommal 2-3 napon keresztül zajlott és több száz érdeklődőt vonzott Ausztriából és Magyarországról is. A „Miénk itt a Rét!” rendezvényhez kapcsolódóan egy szakmai útmutató is készült.

   Két nagyszabású tanulmányút került megszervezésre Olaszországba, illetve Montenegróba.

   Az olasz tanulmányút célja Emilia-Romagna tartomány volt, ahol nagyon jól működik együtt a turizmus és a helyi termelők hálózata, ebbe a példába kapott betekintést a 23 résztvevő az ott töltött 5 nap alatt. A montenegrói tanulmányúton 26 fő vett részt, a szintén 5 napos út során a természetvédelmi szervezeteknél dolgozók bepillantást kaptak a helyi nemzeti parkok és turisztikai szervezetek együttműködésébe, mely különleges rendszerben működik Montenegróban.

   Eszközbeszerzés keretében a hálózati PaNaTour tevékenységhez kapcsolódóan beszerzésre került 10 db e-bike, illetve Pityerszeren kialakításra került egy PaNaNet-játszótér is.

   A projekt egyik nagy infrastrukturális beruházását az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság valósította meg. A Természetismereti és népi hagyományok öko-aktív élményközpontja nevet viselő beruházás 120 m2-en interaktív kiállítással fogadja a látogatókat. A tudásközvetítő interaktív eszközök egyedi fejlesztésben és a speciális igényű látogatók élményszerzéséhez megfelelő kialakításban készültek.

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság főbb tevékenységei a projekt keretében:

 

   Az Igazgatóság a projekt keretében 3 nagy kiadványt jelentetett meg. Elkészítette 1000 példányban a közös továbbfejlesztett PaNaNet képeskönyv német-angol változatát, szintén 1000 példányban a közös PaNaNet képeskönyv második kiadását és 5000 példányban a PaNaNet foglalkoztató füzetet (ezen utóbbi kiadvány tartalmi kidolgozását az ausztriai Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel projektpartner végezte). A kiadványok átadásra kerültek a projektpartnerek részére is, illetve a térségben kerültek terjesztésre.

   Megvalósult egy közös akkreditált, nemzetközi, kenus túravezető továbbképzés 22 fővel 19 órás időtartamban. A képzés keretében nemzetközi oktatóval készülhettek fel a túravezetők a különböző nehézségű folyószakaszokon történő túrák vezetésére.

   Térségi jelentőségű PaNaNet rendezvénysorozat: kétnapos vízifesztivál a Murán, Kerka-Mura Vízimuri című rendezvény valósult meg 2018-2019. évben két alkalommal, a népszerű programon családok és baráti társaságok vehettek részt. Az akadályversenyekkel, helyi élővilágról és kézművességről szóló játékokkal, kerékpáros és vízi túrákkal fűszerezett rendezvény a térségben rendkívül népszerűnek bizonyult.

   Számos eszközbeszerzés is megvalósult, többek között promóciós eszközök kerültek beszerzésre, melyek a szakvásári megjelenéseken, a PaNaNet rendezvényeken és képzéseken a régió népszerűsítését szolgálják. Az Igazgatóság minden projektpartner számára készített roll-upokat, puzzle-okat, beachflag-eket és információs pultokat. A Mura-menti vízi turisztikai bázis kapacitásbővítése tevékenység keretében beszerzésre kerültek, raftok, kenuk, kamerák, hódlesek is.

   Az Igazgatóság valósította meg a projekt másik nagy infrastrukturális beruházását, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum vonzerőfejlesztését, melynek akadálymentesítése történt meg a projekt keretében (tanösvény, belső tér, mellékhelység és ürgemegfigyelő állás is akadálymentesítésre került). Megtörtént a kiállító tér akadálymentesítése is egy új interaktív kiállítás révén. Ehhez kapcsolódóan eszközbeszerzés is megvalósult. A munkát egy speciális akadálymentesítési szakértő is segítette.

 

Közös tevékenységek:

 

   A projekt keretében a partnerek számos közös minden projektpartner bevonásával megvalósuló tevékenységet hajtottak végre, melyek a teljesség igénye nélkül az alábbiak.  

   Az első jelentős az egész partnerséget átölelő rendezvény már az elődprojekt során is a PaNaTOUR volt. Melyhez kapcsolódóan a PaNaNet+ projektben arculat kialakítás történt, masterplan monitoring jelentés és reklámfilm készült, illetve eszközbeszerzés valósult meg. Maga a PaNaTour+ promóciós kerékpártúra az összes PaNaNet területen áthaladó 6 napos túra, mely az osztrák vezető partner koordinálásában nagy érdeklődés mellett 2019-ben valósult meg.

   A PaNaNet újság kiadását szintén a legtöbb projektpartner megvalósította. Az újságok 4 közös oldallal, illetve további 12 oldalon térségi tartalmakkal 2017 és 2021 között jelentek meg és kerültek terjesztésre a partnerszervezetek helyi háztartásaiba. A Regionalmanagement Burgenland évi 5 000 példányban jelentetett meg újságot, míg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság évi 40 000 példányban jelentette meg a Kócsagtoll névre keresztelt kiadványt, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Harmónia néven jelentette meg évi 10 000 példányban az újságot, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szintén 10 000 példányban jelentette meg Zalai PaNaNet hírek című kiadványát, míg az ausztriai Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park kiadványa Geschnatter néven évi 20 000 példányban jelent meg.

   A szakvásári megjelenések akció keretében a partnerek különböző rendezvényeken jelentek meg és népszerűsítették a PaNaNet+ projektet és a nyugat-pannóniai ökoturisztikai lehetőségeket a résztvevők számára. A beszerzett promóciós eszközök és játékok segítették a partnereket a PaNaNet hálózat megismertetésében a gyermekek foglalkoztatásában.

   A közös iránymutató-információs táblák kihelyezésével a Nyugat-Pannon térség kerül bemutatásra. A partnerek összesen 20 db tábla került kihelyezésre Burgenlandtól Zala megyéig.

   A partnerek a projekt során számos közös kiadványt, szórólapot, szakácskönyvet készítettek, valamint elkészült a Nyugat-Pannonia értékeit bemutató 28 perces imázsfilm is.

   A projekt legtöbb tevékenysége határon átnyúló jelleggel valósult meg, azaz a programokon, oktatásokon, workshopon úgy az ausztriai mint a magyarországi programterületről voltak résztvevők, ezzel is biztosítva a projekt határon átnyúló jellegét, a tapasztalatcserét és a szemléletformálás megvalósulását.

 

A zárókonferenciáról és a projektről az alábbi oldalakon is olvashatnak:

https://kormany.hu/hirek/hataron-atnyulo-program-kereteben-bovult-a-nyugat-pannon-regio-kinalata;

- az Igazgatóság/Pályázatok fül alatt.