Nyílnak az első tőzikék a csáfordi erdőben

2022.02.17.

Az enyhe télnek köszönhetően idén is korán megérkeztek a tavasz előhírnökei; bár az egybefüggő virágtenger még kicsit várat magára, de már nyílnak az első tőzikék a Csáfordi-erdőben.

 


Soprontól 50 kilométerre, a Répce folyó mellett terül el Csáfordjánosfa, melynek fő nevezetessége a védett tőzikés erdő. A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) februártól akár március végéig is virágzik, becslések szerint itteni populációja 2-4 millió tövet is számlál. A tanösvény a Csáfordjánosfa-Répceszemere közötti közúton elhelyezett Tőzike tanösvény táblánál kialakított parkolótól indul.

 

 


Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja. Azonban ahhoz, hogy élmény legyen a kirándulás, fontos ismerni az erdőjárás szabályait. Ezek olyan fontos tudnivalók, melyek mind az erdők és lakói, mind a benne kirándulók védelmét szolgálják!

 

 


Az elmúlt napok esős, szeles időjárása megnehezítette a terület látogatását. Mivel ártéri területen kirándulunk, időjárástól függetlenül nagyon ajánlott a vízhatlan lábbeli. A Répce-menti ligeterdő különleges hangulatát a tőzikék mellett a holtfák adják. Azonban szeles időben fennáll a korhadt ágak letörésének veszélye, mely komoly sérülésekhez vezethet. Ezért ilyenkor kerüljük az erdőben való tartózkodást, aki saját felelősségre mégis ellátogat, az mindenképpen fokozott elővigyázatossággal kiránduljon a tanösvényen!

 

           

 

 

Érdemes szakvezetéssel megtekinteni a tőzikés erdőt - részletes túraleírást itt olvashatnak.

Aktuális hírekért kövesse továbbra is honlapunkat és facebook oldalunkat!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság híreiről és eseményeiről.