EUROPARC Konferencia 2022

2022.10.11.

Az EUROPARC Szövetség egy európai nemzeti parkokat és egyéb természetvédelmi területeket tömörítő szervezet, amely évente tartja közgyűléssel egybekötött konferenciáját, minden egyes alkalommal Európa más és más országában. Habár a COVID-19 járvány az elmúlt évek konferenciáit eltörölte, idén tavasszal már meg lehetett rendezni a tavaly őszre tervezett konferenciát a szomszédos Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkban, az elmúlt héten pedig a menetrend szerinti idei konferenciát a Pireneusok lábánál fekvő tengerparti Argeles Sur Mer-ben (Franciaország, 2022. október 5-7.).

 

Minden egyes konferencia tematikus fókusszal kerül megrendezésre. Az idei alkalom a globális klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében telt, azon belül is – érthető módon – a védett területek kezelőinek eddigi tapasztalatainak megosztásával, kérdéseik feltevésével.

 

Ezen kívül sor kerül elismerések kiosztására is határon átnyúló nemzeti parkok esetében. Idén az újonnan megalakult, a francia-belga határon átnyúló Scarpa-Escaut Síkság Európai Natúrparkot tüntették ki, valamint három már működő határon átnyúló parkot díjaztak: a német-holland Maas-Schwalm-Natte Natúrparkot, a Szász-Cseh Svájc Határon Átnyúló Térséget valamint a Neusiedler See – Seewinkel & Fertő-Hanság Nemzeti Parkokat.

 

A már működő határon átnyúló parkok rendszeres időközönként felülvizsgálaton esnek át, ahol újra meg újra bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek a határon átnyúló park kategória szigorú kritériumainak és az elmúlt évben fejlődtek ezekben az aspektusokban.

A tavaly ősszel lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a Fertőt kezelő két nemzeti park továbbra is megfelel a kritériumoknak, így a két nemzeti park képviselői (Kulcsárné Roth Matthaea, illetve Alois Lang, Jochen Haider és Carla Grund genannt Feist) együtt vehették át az elismerő oklevelet a franciaországi konferencia keretében.

 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park ezen felül részesült a 25 évnél régebben fennálló tagsággal büszkélkedhető tagoknak járó elismerésben is, mivel már megalakulása évében, 1991-ben (akkor még Fertő-tavi Nemzeti Parkként) csatlakozott az EUROPARC Szövetséghez.