"Mit tegyek, ha...?" - állatmentő kisokos

Mit tegyek, ha madárfiókát, sérült állatot találtam? Az ilyen helyzetekre adunk néhány megszívlelendő gondolatot, tippet és elérhetőséget.

 

Kezeljük helyén a dolgokat: az állatok nem "kicsi emberek"!

 

Meg kell értenünk, hogy az állatok - ragadozók, betegségek vagy tapasztalatlanság miatti - elhullása a természeti folyamatok szerves része, mint ahogy az ezen hatások ellensúlyozására irányuló, akár évi többszöri szaporulat is. 

​Az áprilistól augusztusig tartó fiókaszezonban talált fiókák legtöbbje nem árvult el. Az embereket cselekvésre késztető, magányos(nak tűnő) fiókaállapot legtöbbször nem baleset következménye, hanem a madarak túlélési stratégiájának része. Befogásukkal értelmetlenül kiszakítjuk őket a normális fejlődési környezetükből (szülők, társak, táplálék) és szinte bizonyosan csökkentjük az elengedést követő túlélési esélyeket.

 

Gondoljuk végig, hogy vállalni tudjuk-e a mentési beavatkozással járó terheket és ügyeljünk arra, hogy a jó szándékunk ne okozzon nagyobb kárt (pl. betegség továbbterjedése az állományban)!

 

Nem akkor vagyunk felelős állatvédők, ha a természeti törvények ellen dolgozva bármi áron meg akarunk menteni minden egyes példányt! Ez persze nem azt jelenti, hogy ne segítsünk az állatokon, de ezt csak ott, akkor és úgy tegyük, ha erre valóban szükség van! Mentésre a végveszélyben levő fajok esetében van szükség, de a legfőbb cél ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása.

 

Ennek megfelelően, igazgatóságunk legfontosabb feladata a védett területek illetve a védett növény- és állatfajok megőrzése működési területünkön: Győr-Moson-Sopron megyében. Az igazgatóság munkatársai csak a veszélyeztetett állatfajok sérült vagy egyéb okból kézrekerült egyedeihez tudnak kimenni. A vadászható állatfajok (őz, róka, nyest vaddisznó, gímszarvas stb.) mentésével a területileg illetékes vadásztársaságot kell értesíteni. Helyi jelentőségű védett területekkel kapcsolatos ügyekben a települési jegyző jár el.

 

 

Az alábbi helyeken tudnak segítséget nyújtani:

- FHNPI Természetvédelmi vonal: +36 30 166 0949.

- Győr környékén: Kok Annamária, Bőny-Szőlőhegy, +3630/900-2666.

- Sopron környékén: Soproni Madármentők Alapítvány (elérés Facebook-oldalon keresztül, Messengeren).

- "Fióka- és Madármentés" facebook oldal.

 

 

forrás: MME - Fiókát találtam! - Mit tegyek?

fotó: Orbán Zoltán - Kék vércse fióka kézben