Közlemény - Veszélyes lehet a a Fertőn korcsolyázni

Az utóbbi hetekben a kedvező időjárás miatt sok helyen vastag jég képződött megyénk állóvizein, ezért a korcsolyázni vágyók tömegesen jelentek meg a legkülönbözőbb helyeken.

Ezek egy része nádassal övezett láptó, ahol a jégképződés nem egyenletes, sőt nyitott vízfelszínek is találhatók, amelyek körül a jég vékonyabb lehet. Ilyenek a Fertő-tó, a Kónyi-, Barbacsi-, és Fehértó, valamint a Szigetközben a Lipóti morotvató.

Ezek közül különösen a Fertő-tó veszélyes, ahol egy korábbi EU-s projektből finanszírozva bizonyos csatorna szakaszok jóval mélyebbek (2-3 m) lettek, mint korábban és ezekben - funkciójuknak megfelelően - a lassan áramló víz még ilyenkor télen is elvékonyíthatja a jeget. Ha valaki felelőtlenül elindul egy ilyen, a tó mintegy 6000 hektárnyi nádasát átszelő csatornán és a parttól távolabb kerül bajba, nem tudunk segíteni, mert sem a pontos helyzetét nem fogja tudni önállóan megállapítani, sem térerő nem lesz a telefonján, hogy segítséget hívjon. Sem a NP, sem a Vízügy, sem a Katasztrófavédelem nem rendelkezik olyan eszközökkel, hogy a Fertő-tó részben lefagyott nádasában kutatást végezzen az ilyen módon bajbajutottak megsegítésére.

Tudomásul kell azt is venni, hogy a felsorolt tavak jégfelületét pihenő és éjszakázó helynek használják az itt telelő vízimadarak, mégpedig oly módon, hogy bizonyos részeket folyamatosan mozgatva jégmentesen tartanak. Elzavarásukkal egyrészt energiát vesztenek, ami ebben a hosszan tartó zord időben a gyengébb egyedek pusztulásához is vezethet, ugyanakkor a pihenőhelyük lefagyhat, ami szintén rontja túlélési esélyeiket. Az ilyen pihenőhelyeknek még a megközelítése is életveszélyes, mert szintén bizonytalan a jég vastagsága és teherbírása.

Ezen túlmenően a nádas bizonyos pontjain természetvédelmi célú vaddisznógyérítést is végeznek a NP munkatársai, ami további balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő az illetéktelenül ott tartózkodók miatt.

 

Korcsolyapályát a fentiek figyelembe vételével a települési önkormányzat jegyzője jelölhet ki, természetesen az adott terület tulajdonosával, vagyonkezelőjével egyetértésben, ez esetben azonban biztosítania kell a jogszabályban előírt felügyeletet és a mentéshez szükséges feltételeket. Ha ezt védett természeti területen tervezik megvalósítani, ehhez be kell szerezni a természetvédelmi hatóság (esetünkben Győri Járási Kormányhivatal Természetvédelmi Osztálya) engedélyét. A Nemzeti Park Igazgatóság ez ügyben nem illetékes, elsősorban a terület őrzéséért felel. A szabályok megsértőit - saját érdekükben - minden esetben figyelmeztetjük a fenti veszélyekre és megkérjük őket a távozásra. Vitás esetekben feljelentést teszünk az illetékes hatóságoknál.

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság