Tőzikés helyzetjelentés

Lassan kezdenek előbújni a tőzikék, a virágzás főszezonja várhatóan idén is február végére fog esni. Érdemes újra kilátogatni a tőzikés erdőbe, hiszen az időjárásnak megfelelően mindig más arcát mutatja.

A klímaváltozás hatásai itt is érződnek - az utóbbi száraz évek miatt a tőzikék száma folyamatosan csökken. A mostani azonban csapadékos, ennek köszönhetően a tanösvény számos pontja vízben áll (néhol bokáig ér)!

Egyénileg is látogatható, de személyes és digitális szakvezetéssel nemcsak a szemünket gyönyörködtethetjük, hanem sokat tanulhatunk is a területről.

 

Érdemes elolvasni az alábbi információkat, hogy már a kirándulás előtt képet kaphassunk a virágokról és élőhelyükről!

 

A virágok számát a korábbi évekre jellemző nagyarányú taposási kár is meghatározza. Ennek megakadályozása érdekében kordonokat helyeztünk ki az ösvény mentén. Kérünk mindenkit, hogy maradjon az ösvényen, a kihelyezett kordont ne lépjék át!

 

Szeles időben - a sok, a tőzikés erdő életében kulcsfontosságú holtfa jelenléte miatt - továbbra is életveszélyes az erdőben tartózkodni, így kérjük, csak a megfelelő időjárási körülmények között látogassanak a helyszínre! A kiránduláshoz az időjárásnak és túrázásnak megfelelő ruházat és (vízálló) lábbeli szükséges! Ezzel tehetünk a kullancs-csípések megelőzéséért is, hiszen a hamarosan beköszöntő enyhe idő nemcsak a virágzásnak, hanem a kullancsoknak is kedveznek. Érdemes átvizsgálni magunkat a kirándulás után!

 

Ne csak magunkra, hanem a velünk hozott holmikra is figyeljünk oda: "Az erdő mindenkié, a szemetedet vidd haza!"

 

 

Kérjük, tartsa be az erdőjárás szabályait, hogy mindenkinek kellemes élmény legyen a csáfordi kirándulás!

 

                                                                                                                                                                     

További információk és programjaink elérhetőek híreink között honlapunkon és facebook oldalunkon!