Rákosi vipera szakmai rendezvény

A Vipera LIFE projekt keretében május közepén 2 napos szakmai rendezvényt tartottunk, melynek célja - a fertői rákosi vipera kibocsátás mellett - a faj vizsgálatában közreműködő szakemberek és önkéntesek párbeszédének biztosítása és az információk cseréje, az ismeretek bővítése volt.

A rendezvény első napján a Fertő-partra látogattunk el. A telepítésen, valamint a sokszínű előadásokon való részvétel lehetőséget nyújtott az érdeklődő szakmai közönség és a programban közreműködő önkéntesek számára, hogy betekintést nyerjenek a rákosi vipera védelme érdekében végzett tevékenységekbe.

A rendezvény második napján a rákosi vipera hansági élőhelyén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai osztották meg tapasztalataikat a monitoring módszereiről és a terület természetvédelmi kezelésének gyakorlatáról. A közös terepbejárás és felmérés sikerrel zárult, mert néhány órán belül egy nőstény viperát észleltünk. Elkészültek az egyedi azonosításhoz szükséges fotók, testhossz és testsúly mérést végeztünk, majd a viperát a megtalálás pontos helyén, szabadon engedtük. Olyan, a Hanságban gyakoribb hüllő- és kétéltű fajokkal is találkoztunk, mint a fürge gyík, vagy a mocsári béka.
 

                                                                                                                                                                                                            

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a jövőben se maradjon le a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság híreiről, rendezvényeiről!