A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával

GRASSLAND-HU-LIFE-IPLeírás

A GRASSLAND-HU LIFE IP-t a magyar kormány kezdeményezte kormányzati és nem kormányzati partnerek bevonásával. Elősegíti a PAF (Prioritised Action Framework) speciális végrehajtását a gyepterületekre összpontosítva. A LIFE IP elsősorban a természetközeli gyepterületekre összpontosít, amelyeken jelentősek az aktív beavatkozást és az élőhely - gazdálkodást igénylő védelmi intézkedések, hogy fenntartható legyen a kedvező védettségi állapot. A projekt kiterjed minden gyepterület élőhelytípusára, amelyek jelentőséggel bírnak Magyarországon. A projektet 15 partner valósítja meg.

Az Igazgatóság projektben vállalt feladatai szorosan összefüggnek a Budapest Erdőgazdaság Zrt. tervezett akcióival.

A projektterület Győrtől keletre fekszik a még aktív katonai kiképzés területén. HUFH20009 Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület (egész terület: 2881,29 ha). A projektterület kiterjedése a konkrét beavatkozást igénylő cselekvésekre 280 ha. Az egész területet a Magyar Állam tulajdonában van egy része a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében (gazdálkodó a Budapest Erdőgazdálkodási Zrt.) más része a Budapest Erdőgazdálkodási Zrt vagyonkezelésében van.

A konkrét beavatkozást igénylő feladatok:

A projektterületen felhagyott anyagnyerő helyen egy vizes élőhely alakult ki, melynek merőleges oldalán gyurgyalagok és parti fecskék fészkeltek. A tó a terület legértékesebb vizes élőhelye, amely a vízszint csökkenése ellenére is állandó vízszinttel rendelkezik. A probléma az, hogy a kevésbé csapadékos években a kisebb vízfelületek korán száradnak ki, így a kétéltűek új generációja gyakran elpusztul. A gyurgyalagok fészkelése már évekkel ezelőtt lehetetlenné vált a megfelelő partfal hiánya miatt. A helyreállítás során a legfontosabb feladat az, hogy egyesítse a különálló kisebb tavakat egy változó vízmélységű tóba, hogy megelőzze a korai kiszáradást. A helyreállítás során kb. 300 m hosszú függőleges partfal kialakítására is sor kerül, mely fészkelésre alkalmas a korábban említett fajok számára.

A lakott területek közelsége miatt jelentős az illegális hulladék lerakása. A feltárt hulladék nagy része építési hulladék, kisebb része kommunális hulladék (~1200 m3), melynek összegyűjtése és elszállítása is megvalósul a projekt keretében.

A terület egy jelentős részén a katonai használat után visszamaradt terepakadályok felhasználásával illegális motokrossz pályát alakítottak ki, így a terepakadályok közötti természetes vegetáció gyakorlatilag megsemmisült. A nyílt talajfelszíneken özönfajok telepedtek meg és jelentős az illegális hulladék elhelyezése is. Ezen a területen földmunkagépekkel vissza alakítják a természetes felszíni formákat. A bolygatott területet a magvetést követően évente kétszer kaszálják a füvesedés elősegítése és a gyomosodás megakadályozása érdekében.

A gyakorlótér területén a természetvédelmi cél a területen őshonos fa- és cserjecsoportokkal tagolt gyep fenntartása, illetve kialakítása. A természetvédelmi cél elérése érdekében a területen szinte mindenhol előforduló özönnövények visszaszorítása érdekében végeznek irtási tevékenységet. A hosszú távú fenntartás pedig a legeltetési infrastruktúra kialakításával oldható meg.

A beavatkozást igénylő feladatokat a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. hajtja végre a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakfelügyelete mellett.

Projekt kódja: LIFE17 IPE/HU/000018

Projekt kezdete: 2019. január 1.

Projekt zárása: 2026. december 31.

Konstrukció: LIFE Integrált

Státusz: Megvalósítás alatt

Kategória: Természetmegőrzés

Projekt honlap: http://www.grasslandlifeip.hu/

Projekt kapcsolattartó neve és elérhetősége:

Endrődyné Király Nikolett

pályázati ügyintéző/projektmenedzser 

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

H-9435 Sarród, Rév-Kócsagvár

mobil: 30/3423782

e-mail: endrodyne.kiraly.nikolett@fhnp.hu

Teljes költségvetés: 17 258 307 EUR

EU támogatás aránya: 60 %

FHNPI összköltségvetése: 647 929 EUR

Részfeladatok


Az Igazgatóság egy részletes alapállapot felmérést hajt végre, amely a helyreállítási intézkedések szempontjából releváns növény- és állatfajokat céloz meg. A felmérések célja, hogy a beavatkozások előtt állapítsák meg a jelenlegi állapotot, hogy a változásokra és az elért eredményekre vonatkozó referenciát biztosítson.


Az Igazgatóság a monitoring keretében a projektalkalmazottak és külső szakértők bevonásával a konkrét beavatkozást igénylő akciók (pl.: özönnövények visszaszorítás, legeltetés hatásai és hatékonysága) eredményességét vizsgálja a kijelölt növény- és állatfajok tekintetében. A projekt végén (2026) élőhely térképet készítünk az egész Natura 2000 területről.


A projekt megvalósítása során sor kerül az Igazgatóság honlapjának fejlesztésére, a projektre vonatkozó online tartalmat folyamatosan frissítjük. Film készül a kisalföldi meszes homokpuszta természeti értékeiről. A projekt helyszínen tanösvény kerül kialakításra. Az Igazgatóság projektmenedzsere részt vesz a központilag tervezett kiadványok elkészítésében, valamint az önálló kiadványok készítésében (Natura 2000 gazdálkodási tervek kivonatai a gazdálkodók részére, kiadvány készítése a katonaság részére).


A projekt többek között egy országos hálózat kiépítését tűzte ki céljául. A Grassland Conservation Management Advisory Service (GCMAS) tanácsadói szolgálat keretében 2 fő diplomás, teljes munkaidős (új státusz) alkalmazott felvételét tervezi az Igazgatóság. Fő feladatuk a helyi gazdálkodókkal való kapcsolatfelvétel és tanácsadás, a Natura 2000-hez kapcsolódó információk terjesztése.

Megvalósítás

A megvalóítás folyamatáról és eredményeiről honlapunkon híreink között, és facebook oldalunkon folyamatosan tájékozódhat.

Projekt eredmények

Hírek

RÁBA MELLETT GAZDÁLKODÓK FIGYELEM!

Elkészült GAZDÁLKODJ ÖKOsan sorozatunk harmadik része, mely a Rába kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási tervének kivonata. A jogszabályi előírások mellett többek között bemutatjuk a jelenlegi támogatási rendszert, a Rába élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő megőrzendő fajokat, javasolt kezelési módokat.

Bővebben

RÁBAKÖZI GAZDÁK FIGYELEM!

Főként rábaközi gazdálkodók figyelmébe ajánljuk a GAZDÁLKODJ ÖKOsan sorozatunk első részét, mely a Rábaköz kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási tervének kivonata. A jogszabályi előírások mellett többek között bemutatjuk a jelenlegi támogatási rendszert, a Rábaköz élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő megőrzendő fajokat, javasolt kezelési módokat.

Bővebben

Gazdálkodók figyelmébe ajánljuk!

Szeretnénk a gazdálkodók (elsősorban Natura 2000 területeken) segítségét kérni kollégáink álltal összeállított kérdőív kitöltésében, hogy mi is segíthessünk, támogathassuk munkájukat.

Bővebben

Védett- és inváziós növényfajok felmérése Győr határában

Bizony elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek egyik legkutatottabb területe a győri Arrabóna Légvédelmi Rakétaezred gyakorlótere. A GRASSLAND-HU projekt keretein belül rengeteg munka zajlott/zajlik itt, ezért felmértük a jelenlegi állapotot. A változásokat a későbbiek során nyomon követjük, és megosztjuk.

Bővebben

Természetfilm a Gönyűi-homokvidék kiemelt természetvédelmi területről

A GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében egy ismeretterjesztő film készül a gönyűi homokvidékről.

Bővebben

Újabb kutatási eredményeinkről

„A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával (GRASSLAND-HU-LIFE-IP)” című projekt keretében elkészítettük az "Alapállapot felmérés védett és inváziós növényfajok tekintetében a Gönyűi-homokvidék projektterületen" című tanulmányunkat.

Bővebben

Uniós projekt a pannon gyepek védelmére

A pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszútávú megőrzését szolgálja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált GRASSLAND-HU, amely az első természetvédelmi célú LIFE integrált projekt Magyarországon – mondta Béres András a Kft. ügyvezetője Esztergomban. A projektnyitó sajtótájékoztatón elhangzott: a nyolc éves projektben közel 5,5 milliárd forintból gazdálkodhat az együttműködő 15 szervezet.

Bővebben

MME Kisalföldi Csoportja búbosbanka költésről számolt be a Kisalföldi homokpusztán. Résztetekért kattints ide.

 

KÉPGALÉRIA: GÖNYŰI-HOMOKVIDÉK KIEMELT JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETMEGŐRZÉSI TERÜLET ÉRTÉKEI

 

Az MME Kisalföldi Csoportja kuvikoduk kihelyezésével bővízette a már meglévő odúit a Kisalföldi homokpusztán. Részletekért kattints ide.

 

Itt olvashatod az MME Kisalföldi Csoportjának cikkét a költőládák sikeréről a homokpusztán.