A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióbanLeírás

A Hanságban a 20. század közepéig nagy számban fordult elő a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis). A faj élőhelye napjainkra három kis rétre szűkült a Fertő-Hanság Nemzeti Park Észak-Hansághoz tartozó területén, ezek egyike (Nagydomb) az előző Life projekt keretében került kialakításra. A nagymértékű egyedszám-csökkenés oka a 20. században kezdődő lecsapolások, majd azt követően a földterületek beszántása, illetve erdősítése volt. A ’80-as évek végén tovább csökkent az alkalmas élőhelyek száma a legelőtartás felhagyása, a természetes erdősödés és az inváziós növényfajok tömeges megjelenése következtében. Mindezek hatására a Hanságban megtalálható rákosi vipera populáció rendkívül veszélyeztetett helyzetben van, a faj fennmaradása, az aktív védelem mellett (gyeprekonstrukciók, kerítések), a jelenlegi élőhelyek összekapcsolásával biztosítható. Távlati cél ezek kibővítése, végső soron összekötése egy nagyobb egybefüggő élőhely-komplexként.

 

A korábbi LIFE07NAT/H/000322 „Rákosi vipera védelme a Kárpát-medencében” projekt keretén belül a 2009-2014-ig tartó időszakban a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén mintegy 1600 ha kiterjedésű területen folytak különböző tervezési és élőhely-helyreállítási munkálatok a fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű rákosi vipera élőhelyein. A munkák célja a meglévő és a potenciális élőhelyek jó ökológiai állapotba hozása és az elszigetelt élőhelyek közötti kapcsolat létrehozása volt. A legnagyobb feladat a becserjésedett gyepek cserjéktől való megtisztítása, a magas aranyvessző állományok visszaszorítása, illetve új, magasabb fekvésű szaporodó és telelőhelyek kialakítása volt. A fenti beavatkozások mintegy 400 ha területen valósultak meg.

 

„A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban (LIFE18 NAT/HU/000799)” című LIFE projekt keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (FHNPI), a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), valamint az Agrárminisztérium (AM) szakemberei dolgoznak együtt a hazai rákosi vipera állományok természetvédelmi helyzetének javítása érdekében.
A rákosi vipera élőhely-helyreállítási tevékenysége a Fertő és Hanság területeken elsősorban a rákosi vipera élőhelyét veszélyeztető ragadozók és inváziós fajok csökkentésére, valamint az élőhelyek diverzifikálására irányul.

 

A tervezett tevékenységek szorosan kapcsolódnak a következő projektekben megvalósított tevékenységekhez: „A Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése” (KEHOP-4.1.0-15-2016-00059) és „A Hanság természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése – élőhelyfejlesztési beavatkozások”(KEHOP 4.1.0-15-2016-00013) és számos esetben az ezen KEHOP projektek során elért eredményekre támaszkodnak (pl. A legeltetési feltételek javítása), de nem fedik át egymást.

Projekt kódja: LIFE18 NAT/HU/000799

Projekt kezdete: 2019. október 1.

Projekt zárása: 2025. január 1.

Konstrukció: LIFE +

Státusz: Megvalósítás alatt

Kategória: Természetmegőrzés

Projekt honlap: https://www.rakosivipera.hu/

Projekt kapcsolattartó neve és elérhetősége:

Takács Gábor

projektvezető

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

H-9435 Sarród, Rév-Kócsagvár

mobil: +36 30/3966962

e-mail: takacs.gabor@fhnp.hu

Teljes költségvetés: 3 913 437 EUR

EU támogatás aránya: 75 %

FHNPI összköltségvetése: 504 907 EUR

Részfeladatok

E3. Regionális PR-kampány a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságnál
D4. Élőhely-rekonstrukció nyomon követése a Fertő és a Hanság területein
C3. Élőhely-rekonstrukció a Fertő és a Hanság területén

Megvalósítás

Képek

HÍREINK

 

A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban (LIFE18 NAT/HU/000799) projekt keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság beszerzett egy Rastermaster Profi WB100 típusú oszlopkerülő kaszát a villanypásztor rendszerek hatékonyabb karbantartására. További információért, és kis videónkért a működésről kattints ide.