Középiskolai tanulóknak

Gyakorlatra jelentkezőknek  

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a magyarországi középiskolák természetvédelemmel kapcsolatos képzéseiben igény szerint, a lehetőségekhez igazodva vesz részt. Támogatjuk a diákok szakmai gyakorlatainak, tanulmányútjainak az igazgatóság tájegységeiben, a működési területünkön lévő védett természeti területeken történő lebonyolítását.
 
Javasoljuk, hogy mielőtt a diákok szakmai gyakorlat letöltése céljából felkeresik nemzeti parkunkat, előtte honlapunk segítségével ismerkedjenek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság alaptevékenységeinek körével, a működési területtel, a tájegységekkel és a védett természeti területekkel, fejlesztéseinkkel, projektjeinkkel és a szervezeti felépítéssel.
 
A formális (írásban történő) megkeresés előtt informálisan tájékozódjanak a gyakorlati lehetőségekről, azaz Keressenek helyszínt (igazgatóság/tájegységek), egyeztessenek időpontot az osztályvezetőkkel, illetve a tájegységvezetőkkel. Az elérhetőségek megtalálhatóak honlapunkon.
 
Jelentkezőket csak korlátozott számban tudunk fogadni, ezért kérjük, a kapcsolatfelvételt, szóbeli egyeztetéseket és időpont-foglalásokat idejében tegyék meg az érdeklődők.
 
Az egyeztetések után kell a gyakorlatra írásban jelentkezni, mely jelentkezés mindenképpen tartalmazza a gyakorlatra jelentkező személy és a küldő intézmény a gyakorlat elvégzéséhez és a kapcsolattartáshoz szükséges adatait (név, cím, elérhetőségek, szak, évfolyam, intézmény megnevezése, intézet, kar, tanszék stb.), valamint a gyakorlat egyeztetett helyszínét és időpontját (gyakorlat kezdete és vége), a gyakorlatvezető, a szakvezető és a konzulens nevét.
 
A szükséges nyomtatványokat (tanszék/intézmény által kiadott gyakorlatkiírás, fogadónyilatkozat stb.) hozzák magukkal.
 
Gyakorlatok megkezdésekor a gyakorlatosoknak rendelkezniük kell érvényes orvosi igazolással, melyet kérjük, időben szerezzenek be háziorvosuktól.
 
Javasoljuk, hogy a helyszín, a téma és a gyakorlatvezető kiválasztását lehetőség szerint hangolják össze az alábbi információkkal illetve a szakdolgozat vagy a diplomamunka témáival! 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az alábbi területekre fogad szakmai gyakorlatra középiskolás diákokat:

1.  Természetmegőrzési Osztály 

Feladatok:
Élőhely-kezeléseknél, területrendezéseken való segítség, részvétel, cserjeirtás, égetés, szénahordás
Helyszínek:
Hidegség, Kis-Tómalom, Fertőboz, Sopron-Balf, Észak-Hanság


2.  Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály 

Feladatok:
Nyári táborokon, erdei iskolákban kisegítői feladatok ellátása, rendezvényeinken játszóházi és kézműves foglalkozásokon való segédkezés, látogatóközpontjainkban, bemutatóhelyeinken animátori feladatok ellátása, adminisztrációs feladatokban való segítség 
Helyszínek:
Lászlómajor-Bemutató Majorság és Látogatóközpont, Fertőújlak – Csapody István Természetiskola, Öntésmajor-Hanság Élővilága Kiállítás


3.  Területkezelési Osztály
 
Képzési területek:
Mezőgazdasági technikus
Állattenyésztő technikus
Mezőgazdasági gépész technikus
Erdész technikus  

Feladatok:
Borjú – tehén (szürkemarha, bivaly) párosítása megfigyeléssel
Bárány – anyajuh (racka) párosítása megfigyeléssel
Juhnyírásban, körmözésben való segítség (április első dekádja)
Törzskönyvezési feladatokban, adminisztációs munkákban való segítség lehetősége
Külterjes állattartási feladatokban való segítség lehetősége
Gyepművelési feladatokban való részvétel lehetősége
Cserjeirtásban való segédkezés – özönfajok elleni védekezés
Villanypásztor telepítésben, karbantartási munkálatokban való segédkezés
 
Helyszínek:
Kócsagvár (Sarród)
Hídi-major (Sarród - Fertőújlak)
Hanság


 
INFORMÁCIÓ: info@fhnp.hu
Szállást igény esetén a fertőújlaki Kutatóházban kedvezményes áron tudunk biztosítani. Tájékoztatásul jelezzük, hogy a gyakorlatosok számára étkezést, valamint utazási és egyéb költségtérítést a szakmai gyakorlatok idejére nem tudunk biztosítani.
 
! További jó tanácsok:
Megfelelő terepi ruházat (esetleg távcső, határozók) a gyakorlatok letöltése idején!
A terepi munkavégzés miatt javasolt a tetanusz és kullancs védőoltás!