Környezeti nevelés objektumai

Csapody István Természetiskola

Csapody István Természetiskola és Ifjúsági Szálló

A védett területek ölelésében, Fertőújlak település határában elhelyezkedő épület valaha a határőrség egyik bázishelye volt. Jelenleg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkező látogatók (kiránduló-, iskolás- és diákcsoportok, táborozók, kerékpáros turisták) igényeinek kiszolgálását is célzó információs központ, szálláshely, természetiskola működik benne.

Az épület területi elhelyezkedése, felszereltsége és belső tereinek kialakítása révén  ideális helyszíne az erdei iskolás programoknak és különféle táboroknak.
 
Az épületben, 11 szobában összesen 42 fő elhelyezésére van lehetőség (1 db 2 ágyas,10 db 4 ágyas szoba). A négyágyas szobákhoz két szobánként közös fürdő és WC tartozik, a kétágyas szoba külön fürdővel rendelkezik. 

Tantermi foglalkozásokhoz, előadásokhoz, kézműves foglalkozásokhoz: egy emeleti előadóterem, könyvtár, a földszinten vetitő-és konferencia terem, valamint egy külső foglalkoztató épület áll rendelkezésre.

A napi étkezésekhez a földszinti étkező (9x 4 fős asztalok) biztosít elegendő férőhelyet.
 
A hátsó park kerti padokkal és asztalokkal berendezett zárt, füves-fás udvara kiváló lehetőséget biztosít szabadtéri játékok, csoportos foglalkozások lebonyolítására.
 
Fontos tudnivalók:

  • ágyneműt, törölközőt biztosítunk
  • az étkezés szervezésekor kérjük, hogy munkatársainkkkal (az erdei iskolai csoporttal kapcsolatot tartó kollégával) legyenek szívesek felvenni a kapcsolatot 
  • egyszerűbb ételek elkészítésére, illetve melegítésre alkalmas tea-konyha van az étkezőben
  • a zárt belső park területén lehetőség van sportolásra (foci), szabadtéri játékok szervezésére (számháború) továbbá szalonnasütésre, bográcsozásra (tűzifát biztosítunk, bográcsot hozni kell).


Az épületről képeket a galáriában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.
 

Kócsagvár épületegyüttese-madártávlatból

Kócsagvár

Sarródon a Kócsagvár a Fertő-Hanság Nemezeti Park Igazgatóság központja. Emellett az épület kedvelt helyszíne az erdei iskolás programoknak, különféle táboroknak és továbbképzéseknek, a terepi gyakorlatok és az előadótermi foglalkozások együttes lehetőségével.

Az épület körüli zárt füves terület kiváló lehetőséget biztosít különféle szabadtéri játékok, csoportos foglalkozások lebonyolítására.

A Kócsagvárat körbeölelő galériaerdő, a benne csörgedező Kelemente-patak, a tűzi víztározó tavacska élővilágát, és a madárbarát kert lakóit a Kócsagvári Természetismereti Ösvény fedi fel  az érdeklődők számára.

Szálláslehetőség:
A Kócsagvár első három épületszárnyában működik szálláshely. A 10 szobában két-, három- és négyágyas szobáinkban összesen 28 fő számára tudunk szállást biztosítani. Minden szobához külön fürdőszoba (zuhanyzó) és WC tartozik. Négyszobánként egy-egy felszerelt tea-konyha áll a vendégek rendelkezésére.

A Kócsagvárban állandó portaszolgálat működik.  Az épülethez zárt udvar, illetve gépkocsi parkoló tartozik. Ebek a házba nem hozhatók!

Fontos tudnivalók:

  • ágyneműt, törölközőt biztosítunk, ezért nem szükséges hálózsákot magukkal hozni
  • az étkezési lehetőségekkel kapcsolatosan kérjük, érdeklődjön a csoporttal kapcsolatot tartó kollégánál
  • egyszerűbb ételek elkészítésére, illetve melegítésre alkalmas teakonyha van mindegyik (A és B) épületszárny étkezőjében
  • a Kócsagvár területén tűzrakásra kijelölt hely nincs!!!

Az épületről képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.
Lászlómajor- játszótér

Látogatóközpont és Bemutató Majorság
 

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, Sarród település szomszédságban található Lászlómajor, az Esterházy család egykori gazdasági központja. A mintegy 150 éve kialakított majorság napjainkban, mint látogatóközpont és bemutató majorság várja a nemzeti parkba érkező kirándulókat, felnőtt- és gyermekcsoportokat, családokat. Az erdei iskolai/óvodai foglalkozásoknak is állandó és kedvelt programhelyszíne.
 
Kiállító termeiben a tájra egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formákat, az állattenyésztéshez kapcsolódó és mára már elfeledett régi népi mesterségeket ismerhetjük meg képi- és tárgyi emlékekkel gazdagon kiegészítve, magyarázva.
 
A terület hátulsó részén húzódnak a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsorok. Itt olyan ismert és kevésbé ismert, a korabeli paraszti gazdaságok udvarán élt jószágokat láthatunk, mint a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a mangalica, a magyar juh- (racka, cikta, a tejelő cigája), és baromfifajták egyedei.
 
A főépületben kapott helyet a kb. 60 főt befogadó előadó-/vetítő terem, a Fertő-táj és a Hanság természetvédelem-történetét ismertető tablósora, az információs pult és az ajándékbolt.
 
A játszó kedvű idelátogatókra is gondolván: az épületek között játszótér segíti a kisebbek kikapcsolódását, míg a nagyobbak és felnőttek az interaktív természetismereti játékokból, (pl: beszélő táblák, vejsze-labirintus) álló „élményösvényen” tehetik próbára tudásukat.
 
A Lászlómajort ajánló videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.
 
A majorságról képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

Főbejárat

Hanság Élővilága Kiállítás
 
A hajdanán gazdatiszti lakásnak készült épület és a hozzá tartozó udvari rész 1981-óta ad otthont egy szépen felépített, jó tematikájú kiállításnak.

A Hanság élővilága c. kiállítás magába foglalja a természet és az ember által formált táj történetét csakúgy, mint az itt letelepedett hanyi ember életét, korabeli mesterségeit, a változásokhoz alkalmazkodni próbáló, megújulásra igyekvő állat és növényvilágot, élőhelyeket, életközösségeket.A kiállított anyag az évtizedek során változott, napjaink igényeit/technikai újításait is szem előtt tartva korszerűsödött.
 
Ennek is köszönhetően, az öntésmajori bemutatóhely rendszeres és kedvelt programhelyszíne a Hanságot megismerni vágyó túrázóknak csakúgy, mint a nemzeti park környezeti nevelési programjain részt vevő diák és óvodai csoportoknak. Az épület előadóterme egyben lehetőséget ad arra is, hogy a programok terepi része előtt, vagy épp azt követően, vagy az adott témával kapcsolatosan, vagy egy erdei iskolai foglalkozás lezárásaként, a résztvevőkkel közösen összegezzük az újonnan megszerzett ismereteket.
 
A kiállítás részleteirőll képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.