Környezeti nevelés objektumai

Csapody István Természetiskola

Csapody István Természetiskola és Ifjúsági Szálló
 
A védett területek ölelésében, Fertőújlak település határában elhelyezkedő épület valaha a határőrség egyik bázishelye volt. Jelenleg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkező látogatók (kiránduló-, iskolás- és diákcsoportok, táborozók, kerékpáros turisták) igényeinek kiszolgálását is célzó információs központ, szálláshely, természetiskola működik benne.

Az épület területi elhelyezkedése, felszereltsége és belső tereinek kialakítása révén  ideális helyszíne az erdei iskolás programoknak és különféle táboroknak.
 
Az épületben, 11 szobában összesen 42 fő elhelyezésére van lehetőség (1 db 2 ágyas,10 db 4 ágyas szoba). A négyágyas szobákhoz két szobánként közös fürdő és WC tartozik, a kétágyas szoba külön fürdővel rendelkezik.

Tantermi foglalkozásokhoz, előadásokhoz, kézműves foglalkozásokhoz: egy emeleti előadóterem, könyvtár, a földszinten vetítő- és konferencia terem, valamint egy külső foglalkoztató épület áll rendelkezésre.

A napi étkezésekhez a földszinti étkező biztosít elegendő férőhelyet.
 
A hátsó udvar kerti padokkal és asztalokkal berendezett zárt, füves-fás udvara kiváló lehetőséget biztosít szabadtéri játékok, csoportos foglalkozások lebonyolítására.
 
Fontos tudnivalók:

  • ágyneműt, törölközőt biztosítunk;
  • az étkezés szervezésekor kérjük, hogy munkatársainkkal (az erdei iskolai csoporttal kapcsolatot tartó kollégával) legyenek szívesek felvenni a kapcsolatot;
  • egyszerűbb ételek elkészítésére, illetve melegítésre alkalmas tea-konyha van az étkezőben;
  • a zárt belső park területén lehetőség van sportolásra (foci), szabadtéri játékok szervezésére (számháború) továbbá szalonnasütésre, bográcsozásra (tűzifát biztosítunk, bográcsot hozni kell).


Az épületről képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

 

Lászlómajor- játszótér

Bemutató Majorság és Látogatóközpont 
 

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, Sarród település szomszédságban található Lászlómajor, az Esterházy család egykori gazdasági központja. A mintegy 150 éve kialakított majorság napjainkban, mint látogatóközpont és bemutató majorság várja a nemzeti parkba érkező kirándulókat, felnőtt- és gyermekcsoportokat, családokat. Az erdei iskolai/óvodai foglalkozásoknak is állandó és kedvelt programhelyszíne.
 
A fogadóépület kiállító termeiben a tájra egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formákat, az állattenyésztéshez kapcsolódó és mára már elfeledett régi népi mesterségeket ismerhetjük meg képi- és tárgyi emlékekkel gazdagon kiegészítve, magyarázva.
A főépületben kapott helyet a kb. 60 főt befogadó előadó-/vetítő terem, a Fertő-táj és a Hanság természetvédelem-történetét ismertető tablósora, az információs pult és az ajándékbolt. 

A fogadóépülettel szemközt található kiállítótermekben a PaNaNET+ projekt keretében elkészült színes, interaktív bemutató anyag,  ismeretterjesztő játékok segítik az ismerkedést a nemzeti park élőhelyeinek érdekességeivel. A kiállításról szóló fotókkal illusztrált leírás olvasható ITT!

A terület hátulsó részén húzódnak a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsorok. Itt olyan ismert és kevésbé ismert, a korabeli paraszti gazdaságok udvarán élt jószágokat láthatunk, mint a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a mangalica, a magyar juh- (racka, cikta, a tejelő cigája), és baromfifajták egyedei.
 
A játszó kedvű idelátogatókra is gondolván: az épületek között játszótér segíti a kisebbek kikapcsolódását, míg a nagyobbak és felnőttek az interaktív természetismereti játékokból, (pl: beszélő táblák) álló „élményösvényen” tehetik próbára tudásukat.

 
A majorságról képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

A foglalkoztató belső részlete

Csárda Természetvédelmi Központ

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság létesítményét a Fertő nyugati oldalán, Balf és Fertőrákos települések között, az egykor itt működő halászcsárdáról elnevezett „Csárdakapui-főcsatorna” területén találhatjuk.

A közös, osztrák-magyar (NeduNet) projekt keretén belül megvalósított beruházás egyik kiemelt célja volt a környezeti nevelést szolgáló fogadóépület, foglalkoztató létrehozása.

A 2022 tavaszán átadott tematikus beltér újszerű kiállítási elemekkel (interaktív fal, tapogatók, társasjátékok, kirakók, vízminta vizsgálatához szükséges eszközök, fali határozótablók, stb.) beépítésével került kialakításra. A kiállítás a Fertő, illetve a tavat környező nádas és a partvidék gazdag élővilágát, jellemző fajainak életét és a táj kialakulását, az évszázados emberi jelenlét tájformáló tevékenységének hatását ismerteti a látogatóval. 

A természetvédelmi központ csak előzetes bejelentkezést követően, csoportok részére, vezetéssel látogatható.

A program időtartama minimum 45 perc.

A befogadóképesség miatt javasolt létszám maximum: 20 fő.

Az akadálymentesített épülethez kapcsolódik a mosdók mellett egy fedett terasz és gépkocsi parkoló.
  
GPS: 47 40 42.89 N; 16 40 40.43 E
 
További információk: +3630/166-0950 vagy info@fhnp.hu  

A foglalkoztatóról képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

Főbejárat

Hanság Élővilága Kiállítás
 
A hajdanán gazdatiszti lakásnak készült épület és a hozzá tartozó udvari rész 1981-óta ad otthont egy szépen felépített, jó tematikájú kiállításnak.

A Hanság élővilága c. kiállítás magába foglalja a természet és az ember által formált táj történetét csakúgy, mint az itt letelepedett hanyi ember életét, korabeli mesterségeit, a változásokhoz alkalmazkodni próbáló, megújulásra igyekvő állat és növényvilágot, élőhelyeket, életközösségeket.A kiállított anyag az évtizedek során változott, napjaink igényeit/technikai újításait is szem előtt tartva korszerűsödött.
 
Ennek is köszönhetően, az öntésmajori bemutatóhely rendszeres és kedvelt programhelyszíne a Hanságot megismerni vágyó túrázóknak csakúgy, mint a nemzeti park környezeti nevelési programjain részt vevő diák és óvodai csoportoknak. Az épület előadóterme egyben lehetőséget ad arra is, hogy a programok terepi része előtt, vagy épp azt követően, vagy az adott témával kapcsolatosan, vagy egy erdei iskolai foglalkozás lezárásaként, a résztvevőkkel közösen összegezzük az újonnan megszerzett ismereteket.
 
A kiállítás részleteiről képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

Gombócos
 
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Szigetközi Tájvédelmi Körzet központi épülete hajdan gátőrház volt. Ebből adódóan a „világtól” elzárt nyugodt, csendes helyen található. Jelenleg a kétszer tíz férőhelyes, emeletes ágyas szálláshely azokat a kedves vendégeket, iskolás csoportokat várja, akik a kicsit nomádabb körülményektől sem riadnak vissza, vagy akár ezt keresik. Cserébe a zavartalan pihenés lehetőségét kínálja a hely.
Nyári táborok szervezésére, csapatépítő tréningek helyszínének, baráti társaságok együtt létére kiválóan alkalmas helyszín. A Nemzeti Park Gombócoshoz kötődő eseményei: túrák kiinduló pontja, természetismereti programok és nyári napközis illetve bent alvós táborok helyszíne melyekre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
A szobáktól függetlenül, az udvarról nyílnak a fürdők, WC-k (nemenként 1-1). Melegítő konyha, étkezővel is rendelkezésre áll a vendégek számára, valamint bográcsozásra, szalonnasütésre alkalmas udvari tűzrakó hely is található a területen.
Fontos tudnivalók:

  • Szállóvendégeinknek ágyneműt adunk.
  • Helyszini kenubérlés – a szükséges felszereléssel - biztosított.
  • A falvak közelsége lehetővé teszi napi szinten az élelmiszer beszerzését, illetve az ott található vendéglők a meleg étkezés lehetőségét is kínálják.
  • A lipóti termálfürdő kb. 3 km-re található Gombócostól.
  • Lipótról kiindulva a szabadon látogatható Holt- Duna tanösvény kellemes kirándulós program lehetőség. Ehhez igény esetén szakvezetést is tudunk biztosítani.