Környezeti nevelés objektumai

Csapody István Természetiskola

Csapody István Természetiskola és Ifjúsági Szálló
 
A védett területek ölelésében, Fertőújlak település határában elhelyezkedő épület valaha a határőrség egyik bázishelye volt. Jelenleg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkező látogatók (kiránduló-, iskolás- és diákcsoportok, táborozók, kerékpáros turisták) igényeinek kiszolgálását is célzó információs központ, szálláshely, természetiskola működik benne.

Az épület területi elhelyezkedése, felszereltsége és belső tereinek kialakítása révén  ideális helyszíne az erdei iskolás programoknak és különféle táboroknak.
 
Az épületben, 11 szobában összesen 42 fő elhelyezésére van lehetőség (1 db 2 ágyas,10 db 4 ágyas szoba). A négyágyas szobákhoz két szobánként közös fürdő és WC tartozik, a kétágyas szoba külön fürdővel rendelkezik.

Tantermi foglalkozásokhoz, előadásokhoz, kézműves foglalkozásokhoz: egy emeleti előadóterem, könyvtár, a földszinten vetítő- és konferencia terem, valamint egy külső foglalkoztató épület áll rendelkezésre.

A napi étkezésekhez a földszinti étkező biztosít elegendő férőhelyet.
 
A hátsó udvar kerti padokkal és asztalokkal berendezett zárt, füves-fás udvara kiváló lehetőséget biztosít szabadtéri játékok, csoportos foglalkozások lebonyolítására.
 
Fontos tudnivalók:

  • ágyneműt, törölközőt biztosítunk;
  • az étkezés szervezésekor kérjük, hogy munkatársainkkal (az erdei iskolai csoporttal kapcsolatot tartó kollégával) legyenek szívesek felvenni a kapcsolatot;
  • egyszerűbb ételek elkészítésére, illetve melegítésre alkalmas tea-konyha van az étkezőben;
  • a zárt belső park területén lehetőség van sportolásra (foci), szabadtéri játékok szervezésére (számháború) továbbá szalonnasütésre, bográcsozásra (tűzifát biztosítunk, bográcsot hozni kell).


Az épületről képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

 

Lászlómajor- játszótér

Bemutató Majorság és Látogatóközpont 
 

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, Sarród település szomszédságban található Lászlómajor, az Esterházy család egykori gazdasági központja. A mintegy 150 éve kialakított majorság napjainkban, mint látogatóközpont és bemutató majorság várja a nemzeti parkba érkező kirándulókat, felnőtt- és gyermekcsoportokat, családokat. Az erdei iskolai/óvodai foglalkozásoknak is állandó és kedvelt programhelyszíne.
 
A fogadóépület kiállító termeiben a tájra egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formákat, az állattenyésztéshez kapcsolódó és mára már elfeledett régi népi mesterségeket ismerhetjük meg képi- és tárgyi emlékekkel gazdagon kiegészítve, magyarázva.
A főépületben kapott helyet a kb. 60 főt befogadó előadó-/vetítő terem, a Fertő-táj és a Hanság természetvédelem-történetét ismertető tablósora, az információs pult és az ajándékbolt. 

A fogadóépülettel szemközt található kiállítótermekben a PaNaNET+ projekt keretében elkészült színes, interaktív bemutató anyag,  ismeretterjesztő játékok segítik az ismerkedést a nemzeti park élőhelyeinek érdekességeivel. A kiállításról szóló fotókkal illusztrált leírás olvasható ITT!

A terület hátulsó részén húzódnak a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsorok. Itt olyan ismert és kevésbé ismert, a korabeli paraszti gazdaságok udvarán élt jószágokat láthatunk, mint a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a mangalica, a magyar juh- (racka, cikta, a tejelő cigája), és baromfifajták egyedei.
 
A játszó kedvű idelátogatókra is gondolván: az épületek között játszótér segíti a kisebbek kikapcsolódását, míg a nagyobbak és felnőttek az interaktív természetismereti játékokból, (pl: beszélő táblák, vejsze-labirintus) álló „élményösvényen” tehetik próbára tudásukat.
 
A Lászlómajort ajánló videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.
 
A majorságról képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

Főbejárat

Hanság Élővilága Kiállítás
 
A hajdanán gazdatiszti lakásnak készült épület és a hozzá tartozó udvari rész 1981-óta ad otthont egy szépen felépített, jó tematikájú kiállításnak.

A Hanság élővilága c. kiállítás magába foglalja a természet és az ember által formált táj történetét csakúgy, mint az itt letelepedett hanyi ember életét, korabeli mesterségeit, a változásokhoz alkalmazkodni próbáló, megújulásra igyekvő állat és növényvilágot, élőhelyeket, életközösségeket.A kiállított anyag az évtizedek során változott, napjaink igényeit/technikai újításait is szem előtt tartva korszerűsödött.
 
Ennek is köszönhetően, az öntésmajori bemutatóhely rendszeres és kedvelt programhelyszíne a Hanságot megismerni vágyó túrázóknak csakúgy, mint a nemzeti park környezeti nevelési programjain részt vevő diák és óvodai csoportoknak. Az épület előadóterme egyben lehetőséget ad arra is, hogy a programok terepi része előtt, vagy épp azt követően, vagy az adott témával kapcsolatosan, vagy egy erdei iskolai foglalkozás lezárásaként, a résztvevőkkel közösen összegezzük az újonnan megszerzett ismereteket.
 
A kiállítás részleteiről képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.