Bemutató majorság és Látogatóközpont – Lászlómajor

Bemutató Majorság és Látogatóközpont - Lászlómajor

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, Sarród település szomszédságában található Lászlómajor, az Esterházy család egykori gazdasági központja. A mintegy 150 éve kialakított majorság napjainkban, mint látogatóközpont és bemutató majorság várja a nemzeti parkba érkező kirándulókat, felnőtt- és gyermekcsoportokat, családokat. Az erdei iskolai/óvodai foglalkozásoknak is állandó és kedvelt programhelyszíne.
 
A fogadóépület kiállító termeiben a tájra egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formákat, az állattenyésztéshez kapcsolódó és mára már elfeledett régi népi mesterségeket ismerhetjük meg képi- és tárgyi emlékekkel gazdagon kiegészítve, magyarázva.
A főépületben kapott helyet a kb. 60 főt befogadó előadó-/vetítő terem, a Fertő-táj és a Hanság természetvédelem-történetét ismertető tablósora, az információs pult és az ajándékbolt. 

A fogadóépülettel szemközt található kiállítótermekben a PaNaNET+ projekt keretében elkészült színes, interaktív bemutató anyag,  ismeretterjesztő játékok segítik az ismerkedést a nemzeti park élőhelyeinek érdekességeivel. A kiállításról szóló fotókkal illusztrált leírás olvasható itt!

A terület hátulsó részén húzódnak a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsorok. Itt olyan ismert és kevésbé ismert, a korabeli paraszti gazdaságok udvarán élt jószágokat láthatunk, mint a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a mangalica, a magyar juh- (racka, cikta, a tejelő cigája), és baromfifajták egyedei.
 
A játszó kedvű idelátogatókra is gondolván: az épületek között játszótér segíti a kisebbek kikapcsolódását, míg a nagyobbak és felnőttek az interaktív természetismereti játékokból, (pl: beszélő táblák) álló „élményösvényen” tehetik próbára tudásukat.

 
A majorságról képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.