Liba Labor mobil program

Liba Labor – mobil oktatási eszköz   (javasolt korosztály: 8-14 év)

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság 2019-ben egy új innovatív eszközt állított a környezettudatos szemléletformálás szolgálatába egy mobil interaktív szertár formájában, amelynek segítségével a környezettudatos hulladékkezelés témakörét igyekszünk a 8-14 éves korosztály számára közérthető, tanulságos módon bemutatni.
A projekt keretében egy mobil, személygépjárművel vontatható, utánfutóra felépített bemutató ún. „mozgó szertárt” készítettünk, amelyben a környezettudatos hulladékkezeléshez kapcsolódó oktató-bemutató anyagok kerültek elhelyezésre.
A tematika szerint a hulladék keletkezésétől követhetjük nyomon annak útját. A szemét, hulladék mennyiségének csökkentésére adott napi szinten használható megoldások mellett a szemléltető eszközök felhívják a figyelmet a fogyasztói társadalom hulladék-felhalmozása következtében kialakuló környezeti veszélyekre és a lehetséges megoldásokra: pl. újrahasznosítás, komposztálás, környezetkímélő termékek alkalmazása. A bemutató anyagban a környezettudatos vásárlástól a környezettudatos háztartáson át, a talaj és a természetes vizek szennyezésének csökkentésére vonatkozó lehetőségekig találhatók ötletek, javaslatok. Az egyes témák feldolgozását segítő eszközök szabvány méretű dobozokban kaptak helyet. 
A mobil szertárban található anyagok között olyan elemek is helyet kaptak, mint például érintőképernyős monitor, illetve monitorhoz kapcsolható digitális kamera, amellyel a csoportok számára tartott demonstrációk nagyméretű monitoron való prezentálása vált elérhetővé, pl. vízvizsgálatok, az élővizek minőségét jelölő makrogerincetelen indikátor vízi rovarfajok bemutatása.

Az Agrárminisztérium 2022. évben egy új, önálló minősítési eljárás keretében a 10 magyarországi nemzeti park egykori erdei iskolai és óvodai helyszíneit, valamint programjait minősítette és ennek eredményeként Igazgatóságunk Liba Labor programja Programszolgáltatás kategóriában  megkapta a Minősített Mobil Program címet. 


A foglalkozás tartalmának részletezése

   1, Húsba vágó valóság (Hálóalagút, édesvízi állatok, hulladék-szelektálás) – (Kiút a szemét csapdájából)
A játék bemutatja a felszíni vizekben sodródó hulladék szigeteket, mint többszörös veszélyforrásokat az élővilágra. Példát ad a hulladék visszagyűjtésére és a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségére.
 

   2, Illúzió romboló (tengeri állatok, hulladék) – (Élelem vagy szemét; Szemét egy ügy)
A játék bemutatja a folyókon keresztül az óceánokba jutó hulladékok pusztító hatását az élővilágra, és a mikroműanyagok bekerülését a táplálékláncba.
 

   3, Helyzetfeltárás – Hulladéktörténelem 1-4
A játék bemutatja a különböző történelmi korok hulladékainak jellemző összetételét és mennyiségét, valamint rá mutat a jelenkori katasztrofális helyzetre, és a megoldási lehetőségekre.
 

   4, Ökomotív - Körforgásos gazdaság (asztali kirakó – vonat)
A játék bemutatja a körforgásos gazdaságra jellemző fogalmakat és a jövő gazdaságának lépéseit a nyersanyagok környezettudatos kinyerésétől az újrahasznosításig.
 
   5, Szemét-szenzor Monitor (Pillanatnyi használat – örök méreg) 4OCEAN
A játék bemutatja a környezetbe kerülő hulladékok erózióját, a mikro-hulladékok kialakulását és táplálékláncba kerülési folyamatát, veszélyeit.
 

   6, Irtózat (A szúnyogirtás mérgei és kockázatai – tápláléklánc kockák)
A játék bemutatja a környezetbe kerülő rovarírtók, mint méreganyagok táplálékláncra gyakorolt hatását.
 


   7, Rétisas tápláléklánc
A játék bemutatja a környezetbe kerülő elektronikus hulladékok, mint méreganyagok táplálékláncra
gyakorolt hatását.
 

   8, Palackozott mérgek (Mérgezett vizeink)
A játék bemutatja a természetes vizekbe kerülő hulladékok lebomlási idejét, veszélyességét, hatásait.
 


   9, Környezetbarát takarítás
A játék a gyakorlatban is bemutatott alternatívát kínál a háztartási vegyszerhasználatra a takarítási
munkafolyamatban.
 

   10, Szúnyogriasztó készítés (Környezetbarát szúnyogriasztás)
A játék felhívja a figyelmet a rovarriasztók egészség és környezetkárosító hatására, példát ad
környezettudatos rovarriasztó megoldásokra.
 

   11, Vízvizsgálat (Sok apróság, tiszta víz)
A játék felhívja a figyelmet az élettér vízminőségének kihatását a vízi élővilágra.   12, Megéri Zöldnek lenni (Környezettudatos vásárlás 2 láda)
A játék bemutatja a környezettudatos vásárlás és fogyasztás szempontjait, jelentőségét. Példákat mutat a 'Legjobb hulladék, ami nem is képződik!' szemlélet megvalósítására a hétköznapokban.
 

   13, Mókuskerék (Fogyasztás ≠ boldogság)
A játék szemlélteti a fogyasztói társadalom csapdáit és egyben a kiutakat is mutatja az anyagias szemléletből egy élhető és tiszta világ felé.
 

   14, Teakeverék (Természetes segítség)
A játék a fogyasztási szokások átgondolására és megváltoztatására serkent egy fair, rövid láncú
forgalmazású, egészséges termék bemutatásával, kóstolásával.
 
   15, Környezetbarát mosás és öblítés
A játék kipróbálható alternatívát mutat a háztartási vegyszerhasználatra a mosási és öblítési munkafolyamatban.
 
   16, Ökoháztartás Monitor (Ökotudatos háztartás – interaktív)
A játék összefoglaló képet mutat a fiatalok döntési helyzeteiről a hétköznapokban, a háztartási folyamatokban.
 
A foglakozások igénylése
 
A környezettudatosságot elősegítő bemutató anyaggal évről-évre megjelenünk a Fenntarthatósági Témahét és Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozat keretében az általános iskolákban szervezett bemutató foglalkozásokon.
Rendszeresen részt veszünk a jeles napi programokon, fesztiválokon, közönségrendezvényeken.
Nagy az igény a Liba Labor kínálatában szereplő, önálló programként is működő vízvizsgálati programokra is, amelyekre a programot megrendelő oktatási intézményekben kerül sor.
Mindezek mellett az oktatási bemutató anyag rendszeresen része az erdei iskola és nyári természetismereti táborok programjainak is.
A foglalkozásokat a korcsoportok igényeihez igazítva, forgószínpad szerűen tudjuk megtartani. 4-5 állomást kialakítva egyszerre maximum 20-24 fővel tudunk foglalkozni. A foglalkozások hossza alkalmazkodik a tanórák hosszához. Az állomások számának növelése további időt, tanórát igényel.

A program iránti érdeklődés esetén kérjük keressenek bennünket az info@fhnp.hu e-mail címen, ahol előzetes egyeztetést követően maga a program is megrendelhető!
A program díja: 10 000 Ft/csoport + kiszállási díj