Terepi foglalkozások

Óvodás és iskolai csoportok részére kínálunk a tantervhez illesztve terepi foglalkozásokat az év bármely szakában

A Fertő-tájon
A Hanságban
A Répce-mentén
A Soproni Tájvédelmi Körzetben
A Szigetközi Tájvédelmi Körzetben

A Fertő-tájon

Élet a szikes pusztán


A gyermekek a Sziki őszirózsa tanösvényen szakvezetéssel és természetismereti játékos foglalkozásokkal egybekötött program során ismerkedhetnek meg a szikes puszta, rétjeink, legelőink életközösségével, valamint a régi magyar háziállatokkal és azoknak a védett területek megőrzésében és hasznosításában betöltött szerepével. Útvonalunk a magyar szürke marhával, a rackajuhval és a házi bivallyal legeltetett szikeseken vezeti végig, itt-ott pedig az Ürgésdombon az ürgék is felfedik kilétüket. A kirándulás igény szerint 2-4km-es.
A programhoz javasoljuk megtekinteni a Csapody István Természetiskola kiállítását vagy a Bemutató Majorságot  Lászlómajorban.

 
Mitől sós az útifű?
Miféle szerzet az a Héjakút mácsonya?
Lehet-e az ördögszekéren utazni?
Ki dalol a puszta felett?
Milyen szín az a pir
ók?
Nyomok és jelek olvasása a réten.
Hogyan kerülnek mocsári csigák házai
a szikes rétre?
Gyógyfüvek ... ettől olyan erős a bivaly.
Mit jelez a kút gémje?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk még választ kirándulásunk során.
Izgalmas, élménydús ismeretszerzés a rétek világáról, az életközösségek szoros kapcsolatairól közvetlen tapasztalatszerzéssel.

 
 

Élet a szikes tavaknál


Csoportjaink Európa legnyugatibb szikes (sósvizű) tavával és az azt övező szikes tavacskák életközösségével, valamint az éltető víz jelentőségével ismerkedhetnek meg többek között szakvezetéssel, madarász távcsövek segítségével. A Fertő-táj egyedülálló madárvilága, a tavasszal ide érkező partimadarak és gémfélék mind szemünk előtt élik életüket. Oly nagy a sokszínűség... vigyázzunk rá.
Útvonalunk a Sziki őszirózsa tanösvény vizes-élőhelyrekonstrukciói mentén halad, melyeken és a köröttük lévő nádasban több ezer madár fészkel és táplálkozik.
A programhoz javasoljuk megtekinteni a Csapody István Természetiskola kiállítását, ahol három plusz két teremben mutatjuk be a nemzeti park főbb élőhelyeinek lakóit.

Miért repülnek V alakban a vadludak?
Mi az a libaóvoda?
Ki az a gólyatöcs?
Ki kiált a szélben?
A nádas-mocsár rejtéleyes lakói.
Mekkora állat a bölömbika?
Hallom, de nem látom, mi lehet az?
Hogyan készít fészket a függőcinege?

 
Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk még választ természetismereti kirándulásunk során.
Izgalmas, élménydús ismeretszerzés, elcsendesedés... füleljünk és érezzük át a természet sokszínűségét, a vízpartok dinamikáját.
 
 

+ Bemutató Majorság, Lászlómajor


A látogatóközpont megtekintése a szikes pusztához és a régi magyar háziállatokkal legeltetett védett területekhez kapcsolódik, ahol a látogatók nemcsak természetvédelmi történeti -, és gazdálkodástörténeti kiállítással, hanem régi magyar háziállatfajtáinkkal is megismerkedhetnek.

 

Kenuzás Közép-Európa második legnagyobb nádas-mocsarában a Vízi rence túraútvonalon

 ( felsős osztályok részére)

A Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak élővilágát mutatjuk be egy kalandos, 6 km hosszú kenutúra alatt. Az útvonal nyomvonala a Fertő összefüggő, sűrű nádasába vágott közlekedő csatornáin haladva viszi be az érdeklődőt egy szinte zavartalan világba, a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó közötti részre, ahol a figyelmes szemlélődőt megannyi csoda várja. Ezek közül is talán a legérdekesebb a rencés hínár az aranysárga virágú "rovaremésztő" rencével, a nádi énekesmadarak (nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege), a nagy kócsag, a vörösgém, a szárcsa és különféle récék megfigyelésének lehetősége. 
A túraútvonal a Csárdakapui-csatorna bejáratától indul, amely Balf és Fertőrákos települések között található.
A program körülbelül 3 órás, kiegészíthető a vízi gerinctelen élőlények vizsgálatával illetve kétéltűvédelemmel. Ebben az esetben mikroszkópokkal, gyűjtőpoharakkal, határozólapokkal felszerelkezve időt szánunk arra is, hogy vizsgálódhassunk a nádas szegélyében. 

A Hanságban

Hany Istók nyomában (Dél-Hany)

 
Az igény szerint 2-5 km hosszú kirándulás során a fokozottan védett Csíkos Égererdő varázslatos hangulatát, a gyökerek közt megbúvó vöröshasú unkákat és a csatornák lápi élőlényein át a Hany különböző erdeit ismerhetik meg a kirándulók egészen a Király-tóig, melyen ma már erősen megfigyelhetőek a szukcessziós folyamatok. A tőzegbányászatot követően növényzettel sűrűn benőtt tó környékén találták meg egykor Hany Istókot, tanösvényünk névadóját.
Madármegfigyelő távcsövekkel, határozókönyvekkel, gyűjtőpoharakkal és hálókkal felszerelve indulunk megHÓDítani a Hanyt, az egykori vadvízországot.
A tanösvény egy rövid kitérő ágon a színpompás, szubtrópusi madarakhoz, a gyurgyalagok élőhelyéhez is elvezet, akik egy egykori lápsziget elhagyott homokbányájának falában fészkelnek. A gyurgyalag élőhelye mellett felállított magas madármegfigyelő toronyból pedig csodás rálátás nyílik az Osli-Hany vizes-élőhelyrekonstrukció egy kis szeletére, megfigyelhetőek itt többek között legnagyobb ragadozómadaraink, a réti sas és a parlagi sas is... ilyen lehetett egykor a Hany, a tündérekkel és manókkal lakott lápvilág.
A programhoz javasoljuk megtekinteni a megújult, interaktív elemekkel tarkított Hanság Élővilága Kiállítást, Öntésmajorban.

Ki az a Méhészmadár?
Kik voltak a pákászok?
Mit jelent: "elhúzta a csíkot"?
Igaz az aranyhal története?
Ki volt Hany Istók?
Miért nenyúljhozzám a nebáncsvirág?
Mi az a gorond?
Hogyan lélegzik a mocsári ciprus?
             Ez itt tényleg a mesék és mondák világa,
hagyjuk hogy életre keljen a szemünk előtt e csodás táj.
 
 

+ Hanság Élővilága Kiállítás, Öntésmajor


E kiállításunk megtekintése szép és hasznos kiegészítés a Hanyi kirándulás előtt vagy után. A tablók, diorámák és bemutatók interaktív elemekkel kibővítve, a mai kor elvárásainak is megfelelően adnak tájékoztatást a Hanság élővilágáról. A bemutatott anyag négy teremben, a folyosón és a fogadótérben tekinthető meg. A termek között a Hanság éjszaka aktív állatainak a bemutatóterme, állathangokkal kiegészítve igazi különlegessége a kiállításnak. A további termekben a táj geológiai történetét, talajtanát, a vízrendezések hatásait, a hansági emberek által gyakorolt mesterségeket, valamint a terület flóráját és faunáját mutatja be a kiállított anyag. Az épület körüli udvaron a hansági gazdasági vasút idejéből megmaradt és megmentett mozdonyok és vagonok mellett régi gőzgépeket láthat az érdeklődő. Az ifjú korosztályok számára további érdekes interaktív kültéri természetismereti játékok segítik a kiállításra szánt idő hasznos eltöltését.

 

Lébényi "Tölgyerdő" (Észak-Hany)


Erdei séták az erdő életközösségének bemutatásával és megtapasztalásával. A kisalföldi gyertyános-tölgyes kora tavasztól késő őszig izgalmas felfedeznivalókat kínál a gyermekcsoportoknak. A mind a fa- és cserjefajok, illetve lágyszárúak sokszínűsége lehetőséget ad a fajismeret megalapozására vagy bővítésére.
Az erdőben kiemelt jelentőségű a nagy tömegben nyíló védett hóvirág - érdemes a tél végi időszakban is szakvezetéses programot kérni.

 

Lébény, Forrás-tavak (Észak-Hany)


Vizes élőhelyek növény- és állatvilágának felfedezése, madárles és vízmintavétel, amit kínálnak a tavak, rajtuk a mesebeli vízivirággal, a tündérrózsával...

 

A Répce-mentén

Tőzike Tanösvény

 
A mintegy 4 km hosszúságú tanösvény Csáfordjánosfa község határában található, megközelíthetőségét tábla jelzi. 
A Répce folyó ágait fahidakon átszelő útvonal az ártéri területek talán legszebb, természeti értékek tekintetében legváltozatosabb részleteit igyekszik bemutatni 5 ismertető tábla segítségével. A Répce-menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben már kora tavasszal, március elején nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike.
Ajánlott felkeresési időszak: egész évben, de kiemelten tavasszal a tavaszi tőzike virágzásakor.


 

A Soproni Tájvédelmi Körzetben

Javasoljuk az általános iskolások tantervéhez illeszteni:
  • Az erdő élete, élővilága bármely évszakban
 


A Szigetközi Tájvédelmi Körzetben

Hédervár, Vadaskerti erdő


Erdei séták a ligeterdő életközösségének bemutatásával és megtapasztalásával. Az erdei élővilágot gazdagítja a Hidegkúti-ér vízi és vízparti élővilága is. A Hidegkúti-holtág Vadaskerti-erdőben kanyargó szakasza országosan védett. Csodás, könnyed program kicsiknek-nagyoknak egyaránt.


Lipót Morotva-tó


A falutól északra található tó a Szigetköz érintetlen vízivilágát őrzi. Vizében tündérrózsa, békalencse, hínár él. A partközelben a sekély vizeket szerető virágokat nádasok ölelik körül. A 68 hektáron elterülő Morotva-tó olyan vízi madarak élőhelye, melyeket a program során könnyűszerrel, saját tapasztalat útján ismerhetnek meg a gyermekek.
A programokra jelentkezni és érdeklődni lehet:

Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály
Csapody István Természetiskola, Fertőújlak
Tel: 99 / 537 520    Fax: 99 / 537 521
Levelezési cím: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf. 4.
e-mail: oktatas@fhnp.kvvm.hu