Bemutatóhelyek - Csapody István Természetiskola

Kedves Látogatóink!


Az aktuális kormányrendeletnek megfelelően a Fertő-Hanság Nemzeti Park és összes kiállítóhelye védettségi igazolvány nélkül látogatható 2021. július 3-tól!

Kérjük, a látogatók és a dolgozók biztonsága érdekében tartsák be az alábbi intézkedéseket a látogatás során:
  • törekedjenek a 1,5 méteres távolság betartására!
  • használják a kihelyezett kézfertőtlenítő eszközöket!
  • a kihelyezett árut kézzel ne érintsék, azt kérjék az eladótól. Kérjük, részesítsék előnyben a bankkártyás fizetést!
  • ha nem érzi jól magát vagy beteg, saját és mások egészsége érdekében maradjon otthon! 

Köszönjük szépen az együttműködést!


A hajdani határőr laktanyából kialakított és felújított látogató- és oktatóközpont Fertőújlak településen a védett területek ölelésében fekszik. A Dr. Csapody István erdőmérnök, botanikus nevét viselő épület 2007 májusában nyitotta meg kapuit, azóta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatainak szervezését, ellátását biztosító objektumainak egyik központi épülete.
 
A természetiskola épülete, mint az egykori „Mekszikópusztai határőrs” 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el. 2004-ben került át a nemzeti park kezelésébe, amely az új feladatkörök igényeinek megfelelően újította fel. A tereprendezési és építészeti munkálatok 2005-ben kezdődtek el, majd 2006. novemberében már mint „A”- kategóriájú Kereskedelmi szálláshely és Ifjúsági szálló kapta meg a működési engedélyt.
A Dr. Csapody István erdőmérnök és botanikusról nevezett épület 2007. májusi hivatalos átadása óta fogadja és szállásolja el a nemzeti parkba érkező iskolai és látogatói csoportokat, erdei iskolákat és nyári táborokat.
Fontos mérföldkőnek számított, hogy 2008-ban „minősített erdei iskolai bázishellyé” is váltunk, amely a változatos erdei iskolai programokon túl bemutató foglalkozásokat, előadásokat/témanapokat, kézműves foglalkozásokat, természetismereti nyári táborokat és vetélkedőket kínál az érdeklődő iskoláknak, diákoknak.

Az ország számos óvodai-iskolai-közép- és felsőoktatási intézményéből, valamint a szomszédos országokból is érkeznek hozzánk a látogatók – a nyári terminusban családok, baráti társaságok is felkeresik a természetiskolát szálláshelyként és szabadidős programjaik kiindulópontjaként.


Az iskolában egy emeleti előadóterem, könyvtár, a földszinten vetitő-és konferencia terem, valamint egy külső foglalkoztató épület áll rendelkezésre. A természetiskolában állandó illetve időszaki kiállításokkal várjuk a kedves látogatókat, mozitermében filmen mutatjuk be a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot.

Előadóterme 100 fő befogadására alkalmas. A terem ketté választható egy mobil fallal, így két szekcióteremmé alakítható a helyiség.

A 10 db 4 ágyas és 1 db 2 ágyas szobában, összesen 42 férőhellyel várjuk látogatóinkat. Két szobánként közös fürdőszoba (zuhanyzó, WC), illetve az épületben egy felszerelt melegítő konyha és étkező áll vendégeink rendelkezésére. Csoportok menüs étkeztetését előzetes egyeztetés után a közeli éttermek kiszállítással vállalják. Az épület körüli parkosított udvarban pihenőpadok és asztalok, valamint tűzrakóhely található.


A sokrétű és intenzív kihasználás miatt az évek során szükségessé vált az újabb átalakítás, amelynek első szakasza - az épület hőszigetelésének korszerűsítése és a tetőhéjazat cserélése - 2020-ban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósult meg. Ennek köszönhetően szálláshelyként is – a korábbi szezonális működés helyett – immáron egész évben fogadhat vendégeket.
 
A korszerűsítés jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé, amelyet célul tűztünk ki magunknak a jövőbeni fejlesztések terén, hogy szolgáltatásaink körét és színvonalát mind jobban a kor elvárásainak és az új igények kielégítéséhez igazíthassuk. Szeretnénk vonzó szállás- és programhelyszínné válni a családok, illetve – a határ közelsége folytán – a településen áttekerő kerékpáros célközönség számára is.

 

Nyitvatartás


A járványügyi helyzettel kapcsolatban hozott intézkedéseknek megfelelően a Fertő-Hanság Nemzeti Park látogatóközpontjai és kiállítóhelyei 2021.05.07-től NYITVA tartanak!

HÉTFŐ-PÉNTEK: 08:00-16:00


A kiállítás belépődíjaiInformáció és bejelentkezés

Levelezési cím: 9434 Fertőújlak, Petőfi Sándor u. 23/A
Tel.: +36 99 537 520 
E-mail: info@fhnp.hu