Bemutatóhelyek - Csapody István Természetiskola

A Dr. Csapody István erdőmérnök, botanikus nevét viselő épület 2007 májusában nyitotta meg kapuit. A védett területek ölelésében, Fertőújlak település szélén elhelyezkedő épület a természetiskolai oktatás bázishelye. A minősített erdei iskolai központ változatos erdei iskolai programokkal, bemutató foglalkozásokkal, előadásokkal/témanapokkal, kézműves foglalkozásokkal, természetismereti vetélkedőkkel és természetismereti nyári táborokkal várja az érdeklődő iskolákat, szakköröket, diákokat.

Képek a galériában.
 
   
Nyitvatartás                                                Belépőjegyek ára                                                Információ

 

A hajdani határőr laktanyából kialakított és felújított látogató- és oktatóközpont Fertőújlak településen a védett területek ölelésében fekszik. A Dr. Csapody István erdőmérnök, botanikus nevét viselő épület 2007 májusában nyitotta meg kapuit, azóta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatainak szervezését, ellátását biztosító objektumainak egyik központi épülete.
 
A természetiskola épülete, mint az egykori „Mekszikópusztai határőrs" 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el. 2004-ben került át a nemzeti park kezelésébe, amely az új feladatkörök igényeinek megfelelően újította fel. A tereprendezési és építészeti munkálatok 2005-ben kezdődtek el, majd 2006. novemberében már mint „A"- kategóriájú Kereskedelmi szálláshely és Ifjúsági szálló kapta meg a működési engedélyt.
A Dr. Csapody István erdőmérnök és botanikusról nevezett épület 2007. májusi hivatalos átadása óta fogadja és szállásolja el a nemzeti parkba érkező iskolai és látogatói csoportokat, erdei iskolákat és nyári táborokat.
Fontos mérföldkőnek számított, hogy 2008-ban „minősített erdei iskolai bázishellyé" is vált. A változatos erdei iskolai programokon túl bemutató foglalkozásokat, előadásokat/témanapokat, kézműves foglalkozásokat, természetismereti nyári táborokat és vetélkedőket kínál az érdeklődő iskoláknak, diákoknak. Ezek kiemelkedő színvonalának köszönhetően 2022 júniusában, az új minősítési rendszerben ismételten megkaptuk a "Természetiskola-bázishely" címet.
 
Az ország számos óvodai-iskolai-közép- és felsőoktatási intézményéből, valamint a szomszédos országokból is érkeznek hozzánk a látogatók – a nyári terminusban családok, baráti társaságok is felkeresik a természetiskolát szálláshelyként és szabadidős programjaik kiindulópontjaként.
 
Az iskolában egy emeleti előadóterem, könyvtár, a földszinten vetitő-és konferencia terem, valamint egy külső foglalkoztató épület áll rendelkezésre. A természetiskolában állandó illetve időszaki kiállításokkal várjuk a kedves látogatókat, mozitermében filmen mutatjuk be a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot.
Előadóterme 100 fő befogadására alkalmas. A terem ketté választható egy mobil fallal, így két szekcióteremmé alakítható a helyiség.
A 10 db 4 ágyas és 1 db 2 ágyas szobában, összesen 42 férőhellyel várjuk látogatóinkat. Két szobánként közös fürdőszoba (zuhanyzó, WC), illetve az épületben egy felszerelt melegítő konyha és étkező áll vendégeink rendelkezésére. Csoportok menüs étkeztetését előzetes egyeztetés után a közeli éttermek kiszállítással vállalják. Az épület körüli parkosított udvarban pihenőpadok és asztalok, valamint tűzrakóhely található.
 
A sokrétű és intenzív kihasználás miatt az évek során szükségessé vált az újabb átalakítás, amelynek első szakasza - az épület hőszigetelésének korszerűsítése és a tetőhéjazat cserélése - 2020-ban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósult meg. Ennek köszönhetően szálláshelyként is – a korábbi szezonális működés helyett – immáron egész évben fogadhat vendégeket.
 
A korszerűsítés jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé, amelyet célul tűztünk ki magunknak a jövőbeni fejlesztések terén, hogy szolgáltatásaink körét és színvonalát mind jobban a kor elvárásainak és az új igények kielégítéséhez igazíthassuk. Szeretnénk vonzó szállás- és programhelyszínné válni a családok, illetve – a határ közelsége folytán – a településen áttekerő kerékpáros célközönség számára is.

Nyitvatartás

 
HÉTFŐ-PÉNTEK: 8:00-16:00

 

A kiállítás belépődíjai

  • Felnőtt: 600 Ft/fő.
  • Gyermek: 400 Ft/fő.
  • Nyugdíjas: 500 Ft/fő.
  • Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 1600 Ft.

Kedvezmények
  • Gyermek: 4 év alatt térítésmentes.
  • Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője: térítésmentes.
  • Óvodás- és diákcsoportok pedagógus kísérője (pedagógus igazolvánnyal): térítésmentes.
  • Pedagógus önállóan, érvényes pedagógus igazolvánnyal: térítésmentes.
  • FHNPI (és társszervezetei) dolgozói és velük együtt érkező családtagjaik: térítésmentes.
  • Heritage Pass-szal rendelkező látogatók: 10% kedvezmény.

Információ és bejelentkezés

9434 Fertőújlak, Petőfi Sándor u. 23./A
(GPS: 47.691860490874355, 16.840579886544617)

+36 30 166 0950
info@fhnp.hu