Bemutatóhelyek - Hanság Élővilága Kiállítás, Öntésmajor

Kedves Látogatóink!

Nyitvatartás
Belépőjegy árak
Információ

Kedves Vendégeink!

A koronavírus terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzet  következtében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságnál az alábbi rendelkezések lépnek életbe a látogatóközponttal és a programokkal kapcsolatban.


Az Igazgatóság összes bemutatóhelye és szálláshelye bezár.

Az Igazgatóság által előre meghirdetett programok, illetve a szakvezetésre és a környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok programjai elmaradnak.


A rendelkezések visszavonásig érvényesek!

Fertő-Hanság Nemzeti Park IgazgatóságAz egykori hansági változatos mocsár- és lápvilág maradványainak megőrzésére létesítették 1976-ban a Hansági Tájvédelmi Körzetet. A táj képét jelentősen átformáló korábbi beavatkozások nyomán megváltozott Hany még értékes élővilágának és a táj történetének bemutatására a védett terület peremén, a Kapuvártól 7 km-re fekvő kis településen, Öntésmajorban 1981-ben hozták létre a Hanság Élővilága című kiállítást.

A kiállítást – amelynek tematikája közel azonos a most megtekinthető új kiállítással - dr. Csapody István erdész botanikus forgatókönyve alapján a Természettudományi Múzeum munkatársai készítették. A kiállításnak több mint negyed századig otthont adó, a XIX században eredetileg gazdatiszti lakásnak készült épület állaga sajnos az ezredfordulót követően olyan mértékben leromlott, hogy be kellet zárni, így a kiállítás évekig nem volt látogatható.

A pályázati forrásoknak és az igényes helyreállításnak köszönhetően azonban az épület ma már újra fogadhat látogatókat, sőt a kiállítás anyaga is megújult. A régi kiállítás elemeit is felvonultató tablók, diorámák és bemutatók interaktív elemekkel kibővítve, a mai kor elvárásainak is megfelelően adnak tájékoztatást a Hanság élővilágáról. A bemutatott anyag négy teremben, a folyosón és a fogadótérben tekinthető meg. A termek között a Hanság éjszaka aktív állatainak a bemutatóterme, állathangokkal kiegészítve igazi különlegessége a kiállításnak. A további termekben a táj geológiai történetét, talajtanát, a vízrendezések hatásait, a hansági emberek által gyakorolt mesterségeket, valamint a terület flóráját és faunáját mutatja be a kiállított anyag. Az épület körüli udvaron a hansági gazdasági vasút idejéből megmaradt és megmentett mozdonyok és vagonok mellett régi gőzgépeket láthat az érdeklődő. Az ifjú korosztályok számára további érdekes interaktív kültéri természetismereti játékok segítik a kiállításra szánt idő hasznos eltöltését.

Túrasegédlet megtekintése:
    

A kiállítás részleteiről képeket a galériában, ide kattintva talál a kedves érdeklődő.

Nyitvatartás

2020.

janu
ár 05. - december 20.
csak előzetes bejelentkezéssel.

december 21. - 2020. január 05.
ZÁRVA!

A kiállítás belépődíj ellenében látogatható: 

2020

Gyermek, diák, nyugdíjas:                          500 Ft/fő
Felnőtt:                                                    1000 Ft/fő              
Családi jegy
(2 felnőtt +1-2 gyerek (4-18 éveg korig)):  2400 Ft/család
 2-nél több gyermek esetén:                    + 500 Ft/gyermek

Kedvezmények:
Gyermek 3 éves korig: térítésmentes
Fogyatékkal élők és kísérőik (jogosultanként egy személy): térítésmentes
Diákcsoportok pedagógus kísérője (érvényes pedagógus igazolvánnyal): térítésmentes

Pedagógus érvényes pedagógus igazolványal: 50%, azaz 500 Ft/fő kedvezmény

INFORMÁCIÓ és bejelentkezés:

Cím: 9339 Öntésmajor, Rákóczi F. u. 1.
GPS: N47º38’26,80”; E17º02’44,67”
Tel.: 00 36 30 166-0950 
E-mail: info@fhnp.hu