Bemutatóhelyek - Hanság Élővilága Kiállítás, Öntésmajor

Az öntésmajori, korábban uradalmi épületben a Hanság élővilága Kiállítás megújult formában mutatja be a Hany közeli és távoli történelmét.
A jellegzetes mocsár- és lápi élőhelyekre jellemző flóra és fauna, valamint talajtan mellett betekinthetünk a természet és az ember viszonyába is: megismerhetjük a vízrendezések hatásait és a helyiek által gyakorolt mesterségeket.


Képek a galériában.
Nyitvatartás                                             Belépőjegyek ára                                                  Információ
 


Az egykori hansági változatos mocsár- és lápvilág maradványok megőrzésére létesítették 1976-ban a Hansági Tájvédelmi Körzetet. A táj képét jelentősen átformáló korábbi beavatkozások nyomán megváltozott Hany még értékes élővilágának és a táj történetének bemutatására a védett terület peremén, a Kapuvártól 7 km-re fekvő kis településen, Öntésmajorban 1981-ben hozták létre a Hanság Élővilága című kiállítást.

A kiállítást – amelynek tematikája közel azonos a most megtekinthető új kiállítással - dr. Csapody István erdész botanikus forgatókönyve alapján a Természettudományi Múzeum munkatársai készítették. A kiállításnak több mint negyed századig otthont adó, a XIX. században eredetileg gazdatiszti lakásnak készült épület állaga sajnos az ezredfordulót követően olyan mértékben leromlott, hogy be kellet zárni, így a kiállítás évekig nem volt látogatható.

A pályázati forrásoknak és az igényes helyreállításnak köszönhetően azonban az épület ma már újra fogadhat látogatókat, sőt a kiállítás anyaga is megújult. A régi kiállítás elemeit is felvonultató tablók, diorámák és bemutatók interaktív elemekkel kibővítve, a mai kor elvárásainak is megfelelően adnak tájékoztatást a Hanság élővilágáról.
A bemutatott anyag négy teremben, a folyosón és a fogadótérben tekinthető meg. A termek között a Hanság éjszaka aktív állatainak a bemutatóterme, állathangokkal kiegészítve igazi különlegessége a kiállításnak.
A további termekben a táj geológiai történetét, talajtanát, a vízrendezések hatásait, a hansági emberek által gyakorolt mesterségeket, valamint a terület flóráját és faunáját mutatja be a kiállított anyag.

Az épület körüli udvaron a hansági gazdasági vasút idejéből megmaradt és megmentett mozdonyok és vagonok mellett régi gőzgépeket láthat az érdeklődő. A fiatal korosztály számára további érdekes interaktív kültéri természetismereti játékok segítik a kiállításra szánt idő hasznos eltöltését.


Túrasegédlet megtekintése:
    


 

Nyitvatartás

PÉNTEK-VASÁRNAP: 10-18 óra.Csoportokat az év bármely napján, de előzetes egyeztetés alapján fogadunk!
Bejelentkezés és további információ: +36 30 357 3897 vagy farkas.cintia@fhnp.hu

A kiállítás belépődíjai 

 • Felnőtt: 1000 Ft/fő;
 • Gyermek: 500 Ft/fő;
 • Nyugdíjas: 700 Ft/fő;
 • Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 2500 Ft/család
Csoportok részére:
 • Csoportos belépőjegy: 800 Ft/fő.
 • Megtekintés vezetővel: 3000 Ft/csoport/vezető.


Kedvezmények

 • Gyermek: 4 év alatt térítésmentes.
 • Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője: térítésmentes.
 • Óvodás- és diákcsoportok pedagógus kísérője (pedagógus igazolvánnyal): térítésmentes.
 • Pedagógus önállóan, érvényes pedagógus igazolvánnyal: térítésmentes.
 • FHNPI (és társszervezetei) dolgozói és velük együtt érkező családtagjaik: térítésmentes.
 • Heritage Pass-szal rendelkező látogatók: 10% kedvezmény.

Információ és bejelentkezés

Cím: 9339 Öntésmajor, Rákóczi F. u. 1.
(GPS: 47.641269537934946, 17.04640718598179)

Tel.: +36 30 357 3897
E-mail: farkas.cintia@fhnp.hu