Na-Túra Kódex


Na-túra Kódex
A természetjárás legfontosabb szabályai
 
A védett természeti területek  elsődleges rendeltetése a természeti értékek védelme, ugyanakkor több ezer látogató számára a pihenés és felüdülés helyszínei. A természetjárás és kirándulás  során kérjük ügyeljen az alábbi szabályok betartására:

Tervezzen gondosan!

A védett területekre tervezett kirándulásait gondosan tervezze meg! Vegye figyelembe az időjárást, a terepviszonyokat, az út hosszát. Ne feledkezzen meg arról, hogy sokszor magánterületen járhat.
A fokozottan védett területekre belépni, a kijelölt tanösvények és turista útvonalak kivételével, kizárólag a természetvédelmi hatóság írásos engedélyével lehet. Erre, a fokozottan védett területek határain tábla figyelmezteti az arra járókat.

Eszünk, iszunk, pihenünk!

Kirándulásaira vigyen magával könnyen emészthető, magas energiatartalmú ételt, kellő mennyiségű folyadékot. A legjobb a víz, mert ezzel mosakodni is tud, ha szükséges.
A túrák során elfogyasztott ételek, italok csomagolóanyagait soha ne dobja el! Az eldobott papír, vagy műanyag hulladék esztétikailag nem szép, lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, szennyezi a környezetet, veszélyt jelenthet az állatoknak is.
A túra során keletkezett hulladékot vigye magával, és a kijelölt hulladékgyűjtőbe dobja ki a túra végén!
A vadon termő gyümölcsökből mindenki szedhet. Gondoljon arra, hogy mások is szívesen megkóstolnák! Vigyázzon arra, hogy csak olyan bogyókat kóstoljon, amit ismer. Sok termés mérgezést okozhat.
Az erdőkben, réteken esők után sok gombát lehet találni. Vannak közöttük fogyasztásra alkalmatlanok és mérgezők is. Ha gombát gyűjt, tartsa be a szabályokat. Mindig vizsgáltassa meg szakértővel a gombát, mielőtt ételt készítene belőle.
Emberi szükségleteit, ha erre nincs kijelölt hely, a túrautaktól távolabb végezze el. Készítsen kisebb lyukat a talajba, amit használat után temessen be. Az ürülék és a használt papír nem szép látvány, fertőzést is okozhat, ráadásul legközelebb éppen Ön lép bele.

Óvatosan a tűzzel!

Tüzet rakni csak a kijelölt helyeken (a kijelölt tűzrakóhelyekről az egyes védett területek ismertetésénél részletes információkat talál) lehet! Csak akkora tüzet rakjon, amekkora feltétlenül szükséges. A tűzrakáshoz lehullott, száraz ágakat gyűjtsön. Mielőtt elhagyja a tűzrakó helyet, győződjön meg arról, hogy teljesen eloltotta a tüzet. Odafigyeléssel nagy pusztításokat előzhet meg.
Tűzgyújtáskor mindig vegye figyelembe a tűzgyújtás szabályait! Ne használjon nyílt lángot, ne rakjon tüzet, ha erre tilalom van! Nagy szárazság esetén, erős szélben soha ne gyújtson tüzet!

Emlékek otthonra is…

Kirándulásain ne szedjen virágokat, ne gyűjtsön állatokat! Védett természeti területeken a nem védett fajok egyedeinek elpusztítása, károsítása és gyűjtése is tilos! 
A csokorba szedett vadvirágok gyorsan elhervadnak. Jobban díszítenek a természetben, mint a vázában. Azzal, hogy a legszebb példányokat leszedi, egy-egy faj genetikai leromlását idézheti elő. Sok vadvirág mérgező, bőrkiütést, vagy más kellemetlenséget okozhat.
Ne tapossa szét a gombákat, hiszen ezeknek fontos szerepük van a természetben!
A fénykép őrzi a pillanatot, legjobb, ha a kiránduláson szerzett élményeit fényképeken örökíti meg. Fotóit úgy készítse el, hogy minél kevésbé zavarja a természetet. Ne tépje le a növényeket egy-egy jobb kompozíció érdekében! Madarakat – ha lehet – ne a fészek közelében fotózzon, hiszen jelenlétünk zavarja életüket. A fiókák csak rövid ideig maradnak életben a szülők gondoskodása nélkül!

 Közlekedési szabályok:

A védett természeti területet lehetőség szerint tömegközlekedési eszközökkel közelítse meg. Vegye figyelembe, hogy a védett területeken általában csak korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre.
Védett természeti területen gépjárművel csak a közutakon, illetve egyes kijelölt erdészeti utakon szabad közlekedni. Parkolásra mindig a kijelölt helyeket használja! Az engedély nélkül közlekedők, illetve a tiltott helyen parkolók természetvédelmi szabálysértést követnek el, ami 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Gyalogos, lovas és kerékpáros közlekedés során csak a kijelölt, már meglevő utakat használja! A védett területeken a turista utak, tanösvények a kirándulók érdekében lettek kijelölve. A gyalogosok taposása, a lovak patái, a kerékpárok kerekei újabb ösvényeket alakíthatnak ki. Felszaggatják a növénytakarót, ami elősegíti a gyomnövények terjedését. A gyepeken sok földön fészkelő madár, talajlakó állat biztonságát is veszélyeztethetik.


Divatos sportok a védett természeti területeken
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 38.§ (1) bek. i. pont alapján a védett természeti területeken a technikai sportokhoz, sportversenyekhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Ennek hiányában természetvédelmi szabálysértés valósul meg, ami 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve természetvédelmi bírság is kiszabható.
 
Az alábbiakban néhány ma divatos sport természetvédelmi területen történő gyakorlásával kapcsolatos információkat osztjuk meg Önökkel.
 
Terepmotorozás és terepkerékpározás
Védett területeinken ezek a sportok a talajfelszín és így a növényzet károsítása miatt jelentős pusztítást okozhatnak. A természetkárosítás mellett veszélyeztetik a kirándulókat és zavarják a pihenni vágyókat is. E sportok csak a természetvédelmi hatóság engedélyével űzhetők védett területen, az engedély nélkül közlekedők ellen a természetvédelmi őrszolgálat szabálysértést indít. Erdőterületeken a természetvédelmi hatóság engedélye mellett az erdőgazdálkodó hozzájárulása is szükséges a közlekedéshez.Kérjük, hogy amennyiben a védett vagy a Natura 2000 területeken terepmotorosokat vagy terepkerékpárosokat észlel, haladéktalanul értesítse a természetvédelmi őrszolgálatot.
 
Tereplovaglás
A technikai sportokhoz hasonlóan a tereplovaglás során is károsodhatnak a természetes élőhelyek. Az Igazgatóság az erdőgazdálkodók bevonásával felvette a kapcsolatot a védett terülekek környékén működő lovas centrumokkal és közösen jelöljük ki a lovaglásra használható úrvonalakat.
 
Geocaching
A geocaching a legújabb évek terméke, lényege, hogy valaki elrejt egy kis ládikát valahol, GPS-készüléken beméri a koordinátáit, közzéteszi, majd a többiek a koordináták alapján megtalálják. Aki megtalálta, beleír valamit a ládikában lévő kis füzetbe, és az előző „kincsvadász” által otthagyottakból elvihet valamit, ha cserébe otthagy valamit. A sporttal kapcsolatban probléma, hogy a területen való bolyongás sem természetvédelmi, sem biztonsági szempontból kívánatos.
A ládák kihelyezéséhez védett természeti területen a természetvédelmi hatóság és a legtöbb esetben a tulajdonos hozzájárulása szükséges. A természetvédelmi szempontból érzékeny helyen (pl. fokozottan védett területen) engedély nélkül kihelyezett ládákat az Igazgatóság munkatársai azonnal eltávolítják. További információkat a "kincsvadászok" egyesületének honlapjáról szerezhet.
 
Siklóernyőzés
Szintén az utóbbi 15 év terméke a siklóernyőzés.A  Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó területeken nincs nyilvántartott siklóernyős starthely, alapvetően azért, mert működési területünkön kevés alkalmas hely található ehhez sporthoz. A sport jelenleg problémát csak Sopron környékén és a Sokoró területén okoz, ahol az indulő ernyősök könnyen kitaposhatják az érzékeny szikla és löszgyepeket. Kérjük, hogy ezt a sportot ne akarja védett területeinken űzni!
 
Sziklamászás
Működési területünkön sziklamászásra alkalmas fal csak néhány helyen található, azonban ezeken sem egedélyezett a mászás.
A nemzeti parki kirándulásain is gondoljon arra, hogy a védett területek fenntartása sok pénzbe és fáradságba kerül. Ne rongálja a turistajelzéseket, az információs táblákat, a padokat, pihenőhelyeket. Ezek a kirándulók tájékozódását, kényelmét szolgálják.
 
Kérjük, hogy a szabályok betartásával Ön is járuljon hozzá hazánk természeti értékeinek megőrzéséhez!
 

Ha természetjárás, kirándulás közben madárgyűrűre bukkanunk, küldjük el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címére! 

Hagyjunk úgy mindent a természetben, ahogy találtuk: fordítsuk vissza a felfordított követ, dobjuk vissza a tóba a kirántott hínárt! 

Mindig a kijelölt úton haladjunk, ne vágjunk át a földeken, erdőn, gyepeken! 

Ne hagyjunk árulkodó jeleket, amelyek a fészkekre, vackokra felhívhatják emberek vagy állatok figyelmét! 

Védett fajok minden fejlődési formája, minden körülmények között védett! 

Fokozottan védett területek látogatásához, illetve védett területeken való sátrazáshoz kérjünk engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól! 

Az összes forrás, barlang, víznyelő védelem alatt áll! 

Ne áruljuk el akárkinek, ha valahol érdekesre bukkantunk. Sokszor igaz az a mondás, hogy a titok, mihelyt két ember tud róla, nem titok többé. 

Gyűjtés helyett inkább fényképezzünk!