Programok látogatóknak - Horgászat a Fertő tavon

A szabadidő eltöltésének kedvelt módja a horgászat. A sporthorgászok számára Sopron és a Fertő-táj több településén napijeggyel látogatható telepített halastavak és természetes élővizek, mint például a Fertő tó kínál kellemes időtöltést. 

Horgászat a Hansági-főcsatornán
Horgászat a Fertő tavon
Területi jegy árak
Fontos, hogy...

Fertő:

A Fertő tó Magyarország északnyugati határán, Sopron közelében található. A Fertő mintegy 20 ezer éves, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatibb sztyepptava. Nagyobbik része Ausztriához, a kisebb Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is világörökség része. Magyarországi partvidékén a Fertő-Hanság Nemzeti Park, az osztrákon a Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Park található.

A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava. Hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot. Vízmélysége átlagosan 100-150 cm, a frissen kotort csatornákon elérheti akár a 200 cm-t is.

Árak:

Felnőtt éves területi jegy: 10.000 Ft/fő
Napijegy: 2.000 Ft/fő

Területi jegyeket megvásárolhatja az alábbi helyeken:
- Solaris - Horgász-Vadász-Vizisport szaküzlet, Fertőd, Vasút sor
- Anglerstar Horgászbolt, Sopron, Ötvös utca 12.
Milo Horgászbolt, Sopron, Stadion Üzletház
Angelsport Horgászbolt, Kópháza, Soproni u. 21.
Szákó Horgászcentrum, Kapuvár, Kossuth Lajos u. 23.
Viza Horgászbolt, Sopron, Fövényverem u. 27.
Sopron és Vidéke HE

Figyelem! Fontos, hogy...: 

  • Ne feledje, hogy az Ön által megvásárolt területi jegy, egy nemzeti park (Fertő-Hanság Nemzeti Park) védett természeti területén jogosítja fel a horgászatra.
  • A területi jegy a tulajdonosát nem jogosítja fel a fokozottan védett természeti területekre történő belépésre.
  • Az éves területi jegy a tárgyévet követő év január 31-ig érvényes.
  • A Fertő területén a MOHOSZ Országos Horgászrendje és a Fertői Horgászrend előírásai érvényesek.
  • A horgász köteles a horgászhelyét tisztán tartani, a horgászhely elhagyásakor magával vinni a szemetet és annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.
  • A tájékozódáshoz javasoljuk térkép használatát, mely innen letölthető.

Horgászat a Hansági-főcsatornán: 


A horgászvíz a fertőszéli zsiliptől a Fertő tó fokozottan védett területéig tartó kb. 1 km-es csatornaszakasz, annak is a déli oldala.

A csatorna szélessége 8-12 m között váltakozik. A partszegélynél sekélyebb, de lépcsőzetesen mélyül. Medrének közepe a legmélyebb, ott kb. 2-3 m mély. A csatornát nádas szegélyezi, szélessége 2-3 m között váltakozik, mindkét oldalon.
A horgászállások ebben a nádszegélyben alakultak ki, a használat következtében, váltakozó távolságban, 5 és 50 m között. Mesterséges infrastruktúra, mint pl. stég nincs a területen.

A horgászvíz megközelíthető közúton, a Fertőd - Sarród - Fertőújlak útvonalon.  (GPS: 47.678333 16.848056) 
Parkolási lehetőség a Hansági-főcsatorna zsilipjénél biztosított. 

Jellemző halállomány a fogási gyakoriság alapján: keszegfélék, ezüstkárász, ponty, compó,  ill. csuka, süllő, harcsa, angolna. 
Fajlagos tilalommal az országos horgászrendnek megfelelő szabályozás alapján találkozhatnak.

Az éjszakai horgászat nem tiltott.
Csónak használata nem engedélyezett! Télen a lékhorgászat nem tilos, de nagy odafigyelést igényel.

A területen a sátorozás nem engedélyezett! Javasoljuk a fertőújlaki szálláshelyünk igénybevételét, ahol 11 szoba és 42 ágy áll vendégeink rendelkezésre. 

Horgászat a Fertő tavon


A horgászvíz maga a Fertőrákosi öböl és környéke, mely nagysága mintegy 500 ha.
A területi jeggyel horgászni a Fertőrákosi öbölben, a Püspök tóban, a Kládler-tóban, a B0 határjel környékén, valamint a nem fokozottan védett csatornákon és a Virágosmajori-csatornán lehet. 

Magyar oldalon a Fertő nyílt vizét csak itt érheti el a nagyközönség. Az uralkodó szél É - ÉNY-i, amely gyakran fúj. Ez erősen befolyásolhatja a horgászati lehetőségeket.

A terület megközelíthető közúton, a Sopron - Fertőrákos - Vízitelep útvonalon. (GPS: 47.719722 16.691111)
Parkolási lehetőség a parton biztosított, de a parkolásért fizetni kell!

Jellemző halállomány a fogási gyakoriság alapján: keszegfélék, ezüstkárász, ponty, compó, csuka, süllő, harcsa, angolna. Fajlagos tilalommal az országos horgászrendnek megfelelő szabályozás alapján találkozhatnak.
Az éjszakai horgászat nem tiltott. 

Csónakhasználat: Mindenki a lehetőségeihez mérten használhat csónakot a tavon, de fontos, hogy belső égésű motorral meghajtott vízi jármű használata nem megengedett. Ezen kívül bármilyen módon megközelíthetik kedvenc horgászhelyeiket. 

Télen a lékhorgászat nem tilos, de nagy odafigyelést igényel.

Sátorozási lehetőség a területen nem engedélyezett! A legközelebbi település Fertőrákos, mely gazdag szálláshelykínálattal rendelkezik.