Ciklámen tanösvény

Fenntartó: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Hossz: 8,6 km

Kattintson az egyes tanösvénypontokara, hogy megtekintse a nevét és a borítóképét.
Részletes adatokért kattintson a felugró ablakra.

A Ciklámen az ország első tanösvénye. Kanyargós útja a Soproni Parkerdő legszebb részeire kalauzolja az ide látogatókat, a júliustól szeptemberig virágzó, szemet-lelket gyönyörködtető ciklámenek között.

Kiindulópontja a Lővér Szálló, innen kényelmes úton haladhatnak tovább a Deákkút, majd a Károly-magaslati parkoló irányába. Tovább sétálva elérhetik a „Hétbükkfát”, ahonnan az ösvény a Tacsi-árok felett vezet, majd elérik a 2013-ban felújított Hármas-forrást. A legmagasabb pontja a Várhely, ahol megismerhetjük a 2700 éves Halstatt-kori temetővel (halomsírok), amely után az ösvény bevezet Európa egyik legmagasabb sánc-rendszerével körülvett kora vas-kori földvárába. A magaslaton áll az ingyenesen látogatható a Várhely-kilátó. Innen Sopron - Bánfalvára érnek, ahol a 8600 méter hosszú Ciklámen tanösvény véget ér. A kihelyezett 12 db tájékoztató tábla mellet a kisebbek is fontos információkat tartalmaznak. Ezek segítségével megismerkedhetnek a hegység jellegzetes talajképző kőzeteivel, erdőállományaival, erdei gombáival, növényeivel, állataival, amelyek a táj jellegzetességeit tükrözik. A tanösvény minden évszakban jól járható, de az időjárásnak megfelelő öltözet, túrafelszerelés, túrabakancs használata ajánlott. Vigyenek magukkal fényképezőgépet, állat- és növényhatározót a látottak későbbi beazonosításához. Mivel a tanösvény teljes egészében természetvédelmi területen, a Soproni Tájvédelmi Körzetben halad, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oltalmát élvezi. Kérjük, óvják az itt található értékeket!

 

A jelölése a turista térképen piros C betű, a terepen pedig stilizált ciklámen.

 

A névadó erdei ciklámennel (Cyclamen purpurascens) gyakran találkozhatunk a tanösvény mentén, ami a kankalinfélék családjába tartozó évelő, gumós növény. Levelei vese alakúak, márványozottan foltosak, vöröses fonákúak. Középeurópai hegyvidéki elterjedésű faj, amely hazánk nyugati részében fordul elő. Sopron környékén közismert. Kedves virága, amelynek feltűnő színe, kellemes illata nélkülözhetetlen összetevője a hegyvidéki erdő nyárvégi hangulatának. A Magyarországon őshonos virág hazánkban is szigorúan védett, így gyűjtése tilos!

 

Tanösvény hossza: 8600 m

Szintcsökkenés: -282 m

Szintemelkedés: 277 m

 

Tájékoztató táblák:

 1. Tanösvény kezdete
 2. Récényi úti kőfejtő
 3. Deákkút
 4. Folyamatos erdőborítás
 5. Parkerdő (Károly-parkoló)
 6. Hétbükkfa
 7. Erdei gombák
 8. Hármas-forrás
 9. Jegenyefenyves
 10. Várhely
 11. Lucfenyves (Szt. György forrás)
 12. Tanösvény vége (Várhely utca)