Tanösvények - A Soproni Tájvédelmi Körzetben

Ciklámen tanösvényTolvaj-árok Természetismereti Tanösvény 
Várisi-sétaút - tanösvényFürtösbodza Tanösvény
 

Az ország első tanösvénye, mely a Lővér szállótól indul és a Deák-kút, majd a Károly magaslati parkoló irányába halad. Eléri a Hét bükkfát, a 2700 éves Hallstatt-kori temetőt, majd bevezet Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett kora vaskori földvárba. Ott magasodik a Várhely-kilátó. Távolabb feltűnik a festői fekvésű Sopronbánfalva, ahol a 8600 m hosszú tanösvény véget ér. 
 
A 8 kilométer hosszú tanösvény Sopron - Lővéreket köti össze Sopron - Kertvárossal, a Soproni Tájvédelmi Körzeten át. Témája a Soproni-hegység élővilága. Követi a már meglévő turistautakat, ezért jól járható, nagy részén, terepi szintvonalon halad végig. Külön jelzése a fákra felfestett stilizált ciklámen. A tanösvény mentén pihenőhelyek, padok, asztalok, esőbeállók találhatók.

A tanösvény szabadon látogatható!

                         

 


A Tolvaj-árok a hegyvidék legvadregényesebb völgye, meredek zugaival, keskeny, kimosott útjaival, sok helyen a 25 fokot meghaladó hegyoldalaival az itteni erdők egyik legszebb része.
Az ösvény mintegy 1200 m hosszú és 6 db tájékoztató táblát tartalmaz. Ezek segítségével megismerkedhetnek a Soproni-hegység jellegzetes növényeivel, állataival, talajképző kőzeteivel, erdőállományaival. Teljes egészében természetvédelmi területen, a Soproni Tájvédelmi Körzetben halad és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oltalmát élvezi. 

A tanösvény szabadon látogatható!

                          
 


Igen kedvelt kirándulóhely a Lővér szállótól induló, mintegy 3300 méter hosszan kiépített Várisi-sétaút, amely az Ojtozi sétányba csatlakozva ér vissza a kiindulási helyre. Kialakítása igazán családbarát, padok, asztalok várják az idősebbeket, pelenkázók, játszótér fogadja a kisgyermekes látogatókat. A fiatalok és a kalandra vágyók éjszakai kivilágításban gyönyörködhetnek a táj és az Ojtozi csata-emlékmű szépségeiben. 
Információs táblák mutatják be Sopron és környékének látványosságait, természeti értékekeit, a parkerdőt és az ott folyó erdőgazdálkodást. A sétaút jelölése a stilizált Tűztorony.

A tanösvény szabadon látogatható!

                         

 


A tanösvény kialakítására a „PaNaNet Pannonian Nature Network – Burgenlandi és nyugat-dunántúli természetvédelmi területek hálózata” című projektben, az Ausztria- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával került sor. A tanösvény az Asztalfőtől Ágfalváig 10 állomáson, táblán keresztül mutatja be a Soproni-hegység növény és állatvilágát, geológiáját, vízrajzát és erdeit. A tanösvény az osztrák-magyar határtérség nemzeti és natúrparkjainak-, valamint a Soproni Parkerdő közjóléti kínálatát gazdagítja.
Ezen a 7,5 km-es szakaszon (Ágfalva-Asztalfő) között szeretnénk részletes bemutatást adni a Soproni-hegység flórájáról és faunájáról, valamint a hegység geológiai szerkezetéről.

A tanösvény szabadon látogatható!