Általános információk

Mi is a közösségi adatgyűjtés?

A természetvédelmi munka során nélkülözhetetlen, hogy ismerjük a védett fajok, illetve az azokra veszélyt jelentő inváziós fajok előfordulási helyeit. A hivatásos szakemberek csak a működési területünk töredékét tudják felmérni, ellenben rengeteg információt kaptunk a természetet járó kirándulóktól, gazdálkodóktól, vadászoktól, erdészektől, amelyek számtalan csatornán (Facebook, e-mail, telefon stb.) érkeztek be korábban.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben indította el az önkéntes programját, aminek keretében lehetőséget biztosít a természetszerető embereknek, hogy megfigyeléseikkel csatlakozzanak az igazgatóság természetvédelmi kutatásaihoz.
 

Ki gyűjthet adatot?

Adatokat bárki gyűjthet, aki szeretne tenni természeti értékeink megismerésért és megőrzéséért. Ne feledjük, hogy csak akkor tudjuk megvédeni, ha tudunk róla. Várjuk a természetet járók, kirándulók, erdészek, vadászok jelentkezését. Az adatok rögzítéséhez rendelkezned kell e-mail fiókkal (ez kell az azonosításhoz és hitelesítéshez), és egy Androidos okostelefonnal. Emellett szükséges a kellően biztos fajismeret (azon fajok tekintetében, amikről adatot szeretnél gyűjteni).
 

Regisztráció

Ha szeretnél önkéntes adatgyűjtő lenni, akkor írj nekünk e-mailben (onkentes.fhnpi@gmail.com). A levélben írd meg a neved, az e-mail címed, merrefelé gyűjtenél adatot és milyen fajok/csoportok érdekelnek. A regisztrációt követően kapni fogsz az e-mail címedre egy meghívót a Fertő-Hanság Nemzeti Park OpenBioMaps adatbázisához. Fogadd el a meghívót és állítsd be a jelszavadat.
 

Milyen adatokat gyűjtünk?

Elsősorban a védett és inváziós fajok előfordulási adatainak gyűjtése a cél, de az alkalmazásban bármilyen egyéb faj is rögzíthető. Az általános adatgyűjtés mellett vannak/lesznek kiemelt, speciális felmérések is, amikor célzottan keresünk egy-egy fajt vagy csoportot. Ezekről külön értesítjük a regisztrált önkénteseinket.
Minden megfigyelés fontos! A gyakori fajokról (pl.: mókus, fekete rigó, fürge gyík stb.) általában kevesebb információ áll rendelkezésünkre, így az ezekről gyűjtött adatok is hasznosak.
 

Hogyan gyűjtünk megfigyelési adatokat?

Az adatgyűjtés jelenleg okostelefonnal (nincs extra igény, a legolcsóbb készülékekkel is működik, de ajánlott legalább egy középkategóriás készülék) és az erre a célra fejlesztett Openbiomaps nevű alkalmazással történik, melyet a Play Áruházból tudsz letölteni, a keresőbe beírva "openbiomaps". 

Az adatgyűjtés űrlapokkal történik. Minden évben készül egy általános űrlap (pl. Önkéntesek 2022. évi adatgyűjtése), illetve lesznek célzott, speciális űrlapok egy-egy adatgyűjtéshez (pl. Hóvirág felmérés 2022). Az általános űrlap szolgál a szórvány, egyedi megfigyelések rögzítésére.
Az alkalmazás használatához készült részletes útmutató itt található (kérjük, hogy a felvételezés előtt mindenki olvassa át!). Egy-egy adat felvétele nagyjából 5-10 másodpercet vesz igénybe. A gyűjtés során az alábbi információkat kell rögzíteni:
  • Hol?
  • Mikor?
  • Mit láttál?
  • Milyen módszerrel gyűjtötted az adatot? (pl.: vizuális, akusztikus megfigyelés stb.)
  • Mennyit láttál?
  • Megjegyzés
  • Fénykép a megfigyelt élőlényről vagy a lelőhelyről.

 

Hazaértem, mit kell még csinálnom?

A gyűjtött adatokat fel kell tölteni a szerverre, ez az ún. szinkronizálás (az adatfeltöltés módja az alkalmazás útmutatójában megtalálható). Ezután érdemes a webes felületre bejelentkezni, ahol megtekintheted és szükség esetén javíthatod a terepen rögzített adatokat.
 

Mi lesz az adataimmal?

A saját adataidat könnyen szerkeszthető formában tudod exportálni a szerverről, hogy később felhasználhasd őket. Ehhez is készül majd egy útmutató.
Az önkénteseink által gyűjtött adatok bekerülnek a nemzeti park központi adatbázisába. Az adatokat szakértők ellenőrzik és validálják. Ha valamelyik rögzített adattal kapcsolatban kérdésük van, akkor e-mailen fognak megkeresni.
Az ellenőrzött és elfogadott adatokat a természetvédelmi kezelések tervezése, jelentések készítése és a hatósági munka során használjuk fel. Az adataidat soha nem értékesítjük harmadik félnek, de szükség esetén átadjuk a hatóságoknak (pl. természetvédelmi hatóság, erdészeti hatóság, rendőrség). Időnként a gyűjtött adatokból elemző publikációk készülnek, ilyen esetben a felhasznált adatok gyűjtői a cikkben feltüntetésre kerülnek.
 

Elakadtam, honnan kérhetek segítséget?

Legegyszerűbben a Facebookon vagy e-mailen érhetsz el minket. Itt az adminisztrátorokkal, különböző csoportok szakértőivel (ők tudnak a határozásban segíteni, ha bizonytalan vagy), illetve a többi adatgyűjtővel tudsz kapcsolatot tartani és beszélgetni.
A zárt facebook csoport neve: FHNPI közösségi adatgyűjtés
E-mail: onkentes.fhnpi@gmail.com
 

További információk