A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság önkéntes programja

TÖCS, azaz Természetvédelmi Önkéntes Csoport

A természetvédelmi munka során számos olyan feladat adódik, melynek elvégzése közösségi összefogást igényel. Ilyenek például a különböző védett területeken végzett élőhelykezelések vagy az egyes védett növény- és állatfajok rendszeres felmérései. Az önkéntes program célja (a hivatásos szakemberek munkájának segítése mellett), hogy az érdeklődők bepillantást nyerhessenek a természetvédelmi munka mindennapjaiba, a szakirányban tanuló középiskolások/egyetemisták pedig már a tanulmányaik alatt szakmai tapasztalatra és kapcsolatokra tehessenek szert.

Ki jelentkezhet önkéntesnek?


Az önkéntes programunkba bárki jelentkezhet, aki szeretne tevékenyen részt venni természeti értékeink megőrzésében, de várjuk családok, nagyobb csoportok (pl. iskolai osztályok), baráti társaságok vagy cégek (pl. csapatépítő tréning) jelentkezését is!

Az érdeklődök jelentkezhetnek konkrétan meghirdetett programokra (ezeket mindig aktuálisan a honlapunkon és a facebook oldalunkon tesszük közzé), de elsősorban nagyobb csoportoknál (pl. egy baráti társaság összeáll egy feladat rendszeres elvégzésére) lehetőség van egyedi szervezésre is.

Milyen feladatokban vehetsz részt?


Az önkéntesek munkájára a természetvédelem mindennapi feladataiban sok helyen van szükség, de általánosságban jellemző, hogy szakképzettséget nem, elsősorban lelkesedést és elkötelezettséget igénylő tevékenységek.
 

Élőhelykezelési és fajvédelmi feladatok


Működési területünkön számos olyan értékes élőhely (pl. sztyeprétek, láprétek) található, melyek megőrzése csak aktív beavatkozással lehetséges. Az élőhelykezelési feladatok egy része, éppen a terület érzékenysége miatt, géppel nem, csak kézi munkával végezhető el, ami a legtöbb esetben elsősorban szorgos kezeket igényel. A munkához az eszközöket és a szükséges védőfelszerelést biztosítjuk.
Az élőhelykezelés a gyepek megőrzése érdekében szükséges munkákra, özönnövények visszaszorítására, a tanösvények, túraútvonalak karbantartására vagy éppen az illegális hulladéklerakók felszámolására irányul.

A munkák szervezése során törekszünk arra, hogy mindenki lehetőség szerint a saját lakóhelye környékén, az ottani természeti értékek védelme érdekében tevékenykedhessen.

További információ…. (hamarosan)
 

Természetvédelmi adatok gyűjtése


Évek óta sikeresen működik a védett fajok előfordulási adatainak gyűjtését biztosító közösségi adatgyűjtő programunk. A jelenleg már közel 70 fős csapat évente több tízezer megfigyelést rögzít, gyakran olyan területeken, ahová a hivatásos szakemberek, kutatók csak ritkán jutnak el. A szórvány adatok gyűjtése mellett az önkéntesek bekapcsolódhatnak célzott kutatásokba is, amelyek egy-egy faj (pl. hóvirág, szalamandra), vagy csoport (pl. denevérek, kétéltűek, hüllők) védelmét segítik.

Az adatgyűjtéshez nincs szükség speciális eszközökre, elég egy közepes teljesítményű okostelefon és az OpenBioMaps alkalmazás.

További információ…
 

Mit kapsz te?


A lelkesedés és az önzetlen önkéntes munka nagyon fontos, de nálunk cserébe te is kapsz
  • évente legalább egyszer részt vehetsz egy jó hangulatú önkéntes találkozón,
  • barátságokat, kapcsolatokat építhetsz,
  • szakmai tapasztalatot szerezhetsz,
  • az akciókban rendszeresen résztvevők lelkesedését kisebb ajándékokkal jutalmazzuk (póló, sapka, könyvek stb.),
  • részvétel exkluzív túrákon és programokon,
  • dicsőségfal,
  • friss levegőt és folyamatosan javuló általános kondíciót (alias parasztfitness).

És a legfontosabb: A jó érzést, hogy te is tettél valamit.

MENNYI IDŐT KÉRÜNK A SZABADIDŐDBŐL?

Amennyit te rá tudsz szánni. Ha csak évente 2-3 napot rá tudsz szánni, akkor már nagyon sokat tehetsz hazánk és a térségünk természeti értékeinek megőrzéséhez!

HOGY LEHETSZ TE IS TÖCS TAG?

Hamarosan elkészülnek az online jelentkezési lapok

KAPCSOLATTARTÁS

Az eseményekről a továbbiakban e-mailben, valamint a program zárt facebook csoportjában értesítünk majd.

Zárt csoport neve: Természetvédelmi Önkéntes Csoport (TÖCS)- FHNPI

Ha kérdésed van írj nekünk e-mailt: onkentes.fhnpi_gmail.com.

Partnereink a programok szervezésében