Hany Istók tanösvény

Fenntartó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Hossz: 1,5

A tanösvény szabadon látogatható, az év bármely szakaszában kiváló élményt nyújt, a kavicsos úton időjárástól függetlenül bejárható. 

Kattintson az egyes tanösvénypontokara, hogy megtekintse a nevét és a borítóképét.
Részletes adatokért kattintson a felugró ablakra.

Az Esterházy Madárvártától indul a tanösvény, ami először a Csíkos-Éger nevezetű erdőtömbön halad át. Itt a varázslatos hangulatú, támasztógyökeres égererdőt tekinthetik meg a látogatók, ami fokozottan védett terület, így csak az erdő széléről szemlélhető meg. A Madárvárta és az erdészház közötti 3 km-es szakaszt autóval is meg lehet tenni, majd az erdészháztól 2 irányba tehetünk felfedező utat, de ezt már csak gyalogosan. A rövidebb, néhány perces sétával elérhető egy homokos "gorond" (domb), ami a színpompás gyurgyalagok otthona. Az alatta elterülő vizes élőhelyen sok-sok vízimadárral, főként nyári ludakkal és récefélékkel, gémekkel találkozhat a látogató. Kis szerencsével még a terület nagyragadozóit a rétisast vagy a parlagi sast is megpillanthatjuk. Az év bizonyos időszakában a területen legelő vízi bivalyokkal is lehet találkozni.

 

Hosszabb sétára indulók választhatják a Királytóig vezető utat, amely könnyed 1-1,5 km hosszú. Útközben szintén egy láperdőn vezet át az út. A közönséges hód nyomaival találkozhatunk. A hajdani tőzegbányászat nyomai felfedezhetőek a területen. A Királytó is egy tőzeg bányászatból visszamaradt tó, amely mára jórészt begyékényesdett, benádasodott. Ezen részek lakója a rétisas és a fekete gólya, valamint sok hüllő és kétéltű.

 

A programhoz javasoljuk megtekinteni a megújult, interaktív elemekkel tarkított Hanság Élővilága Kiállítást, Öntésmajorban.

 

Továbbá kérhető szakavatott túravezetés a Hany Istók tanösvényen. Másik túralehetőség a Madárles a Hanságban, az Osli-hany vizes élőhely-rekonstrukció madárvilágát mutatja be, de ez a túra, csak túravezetővel látogatható.