Tőzikés helyzetjelentés

2023.02.24.

A nagy meleg következtében robbanásszerűen beindult a virágzás. A virágtenger mellett tehát látogatóözön is várható a hétvégén. Az ösvény egyénileg is látogatható, de személyes és digitális szakvezetéssel nemcsak a szemünket gyönyörködtethetjük, hanem sokat tanulhatunk is a területről.

 

A klimaváltozás hatásai itt is érződnek - az utóbbi évek száraz, csapadékszegény időjárása miatt a tőzikék száma folyamatosan csökken. Így a tavalyinál is kevesebb virág várható.

 

A virágok számát a korábbi évekre jellemző nagyarányú taposási kár is meghatározza. Ennek megakadályozása érdekében kordonokat helyeztünk ki az ösvény mentén. Kérünk mindenkit, hogy maradjon az ösvényen, a kihelyezett kordont ne lépjék át!

 

Szeles időben - a sok, a tőzikés erdő életében kulcsfontosságú holtfa jelenléte miatt - továbbra is életveszélyes az erdőben tartózkodni, így kérjük, csak a megfelelő időjárási körülmények között látogassanak a helyszínre! A kiránduláshoz az időjárásnak és túrázásnak megfelelő ruházat és (vízálló) lábbeli szükséges! Ezzel tehetünk a kullancs-csípések megelőzéséért is, hiszen a hamarosan beköszöntő enyhe idő nemcsak a virágzásnak, hanem a kullancsoknak is kedveznek. Érdemes átvizsgálni magunkat a kirándulás után!

 

Ne csak magunkra, hanem a velünk hozott holmikra is figyeljünk oda! A szezon még el sem kezdődött, máris szemét hevert több helyen! "Az erdő mindenkié, a szemetedet vidd haza!"

 

Kérjük, tartsa be az erdőjárás szabályait!

 

Kellemes és természetre vigyázó időtöltést kívánunk!

 

További információk és programjaink elérhetőek híreink között honlapunkon és facebook oldalunkon!