Hírek

Európai Madármegfigyelő Napok - 2023. szeptember 30 - október 1.

Az előző évekhez hasonlóan, az idei programok is az MME Kisalföldi és Soproni Helyi Csoportjai irányításával zajlanak majd a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

Bővebben

Augusztus 26.: Lászlómajor nyitvatartása módosul

A nyárvégi nagyrendezvényhez igazodva

Bővebben

Nyárvégi nagyrendezvény Lászlómajorban: augusztus 26.

Szemléletformáló családi nagyrendezvény

Bővebben

Lászlómajor áramszünet: 07.27.

Csak készpénzes fizetés lehetséges!

Bővebben

Kőrösi Csoma Sándor és a Magyar Földrajzi Társaság gyűjteményének kincsei

Országos vándorkiállítás - júliusban Lászlómajorban

Bővebben

Virágzik a Hanságban a tündérfátyol

Vezetett sétán is megtekinthető!

Bővebben

Ikvától a Lajtáig: a mi világörökségünk

Pellinger Attila fotókiállítása a Fertő-táj világörökségről

Bővebben

Ajánlati felhívás faanyag értékesítésére

Határidő: 2023. június 26. 12:00

Bővebben

Szúnyogmonitor

Kutatás a lakosság bevonásával

Bővebben

Ingyenes a látogatás Lászlómajorban: június 3.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat keretében

Bővebben

Elindult A gyepek titkai IV. fotópályázat

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei negyedik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.

Bővebben

Világörökség nap Nagycenken: május 20.

A nemzeti park részvételével

Bővebben

Véget ért a kérdőív kitöltése

Köszönjük a segítséget!

Bővebben

A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse

A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Bővebben

Gaudete!

Advent a nemzeti parkban

Bővebben

Denevért találtam - mit tegyek?

A denevérek lenyűgöző, nagyon hasznos, ugyanakkor indokolatlanul elutasított és lebecsült állatok. Magyarországon minden denevér védett, egyedeik és szálláshelyeik elpusztítása tilos. Segítsünk rajtuk!

Bővebben

Szlovák-magyar együttműködés két veszélyeztetett madárfajunk, a kék vércse és a túzok megőrzéséért

Sajtóközlemény - 2022. március 24, Budapest (fotók: Tojó és hím kék vércse - Lóki Csaba; Túzok - Motkó Béla)

Bővebben

Gazdálkodj Ökosan

Elkészült GAZDÁLKODJ ÖKOsan sorozatunk negyedik része, mely a Soproni-hegység kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási tervének kivonata. A jogszabályi előírások mellett többek között bemutatjuk a jelenlegi támogatási rendszert; a Soproni-hegység, Az Ikva-menti, a Liget-patak-menti, a Harkai Nagy-rét, a Harkai-Kúp és a Harkai Fás Legelő élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő megőrzendő fajokat, javasolt kezelési módokat.

Bővebben

A rákosi vipera védelme a Hanságban

Előadás: 2021. december 3. 17:30

Bővebben

RÁBA MELLETT GAZDÁLKODÓK FIGYELEM!

Elkészült GAZDÁLKODJ ÖKOsan sorozatunk harmadik része, mely a Rába kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási tervének kivonata. A jogszabályi előírások mellett többek között bemutatjuk a jelenlegi támogatási rendszert, a Rába élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő megőrzendő fajokat, javasolt kezelési módokat.

Bővebben

RÉPCE-MENTI GAZDÁK FIGYELEM!

Elkészült GAZDÁLKODJ ÖKOsan sorozatunk második része, mely a Répce-mente kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási tervének kivonata. A jogszabályi előírások mellett többek között bemutatjuk a jelenlegi támogatási rendszert, a Répce-mente élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő megőrzendő fajokat, javasolt kezelési módokat.

Bővebben

RÁBAKÖZI GAZDÁK FIGYELEM!

Főként rábaközi gazdálkodók figyelmébe ajánljuk a GAZDÁLKODJ ÖKOsan sorozatunk első részét, mely a Rábaköz kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási tervének kivonata. A jogszabályi előírások mellett többek között bemutatjuk a jelenlegi támogatási rendszert, a Rábaköz élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő megőrzendő fajokat, javasolt kezelési módokat.

Bővebben

Köszönjük!

2021.07.22.

Bővebben

Gazdálkodók figyelmébe ajánljuk!

Szeretnénk a gazdálkodók (elsősorban Natura 2000 területeken) segítségét kérni kollégáink álltal összeállított kérdőív kitöltésében, hogy mi is segíthessünk, támogathassuk munkájukat.

Bővebben

Védett- és inváziós növényfajok felmérése Győr határában

Bizony elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek egyik legkutatottabb területe a győri Arrabóna Légvédelmi Rakétaezred gyakorlótere. A GRASSLAND-HU projekt keretein belül rengeteg munka zajlott/zajlik itt, ezért felmértük a jelenlegi állapotot. A változásokat a későbbiek során nyomon követjük, és megosztjuk.

Bővebben

Ma egy fészek, holnap az óceán!

Természetvédelmi akció a nemzeti parkban

Bővebben

Természetfilm a Gönyűi-homokvidék kiemelt természetvédelmi területről

A GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében egy ismeretterjesztő film készül a gönyűi homokvidékről.

Bővebben

Újabb kutatási eredményeinkről

„A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával (GRASSLAND-HU-LIFE-IP)” című projekt keretében elkészítettük az "Alapállapot felmérés védett és inváziós növényfajok tekintetében a Gönyűi-homokvidék projektterületen" című tanulmányunkat.

Bővebben

Uniós projekt a pannon gyepek védelmére

A pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszútávú megőrzését szolgálja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált GRASSLAND-HU, amely az első természetvédelmi célú LIFE integrált projekt Magyarországon – mondta Béres András a Kft. ügyvezetője Esztergomban. A projektnyitó sajtótájékoztatón elhangzott: a nyolc éves projektben közel 5,5 milliárd forintból gazdálkodhat az együttműködő 15 szervezet.

Bővebben

Kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros)

Új fajt sikerült kimutatni a Dudlesz-erdő denevérfaunájában.

Bővebben

Kipusztultként nyilvántartott fajt találtak a kutatók Győr-Moson-Sopron megyében

Az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) ritka, nyár végén, kora ősszel virágzó orchideafélénk. Hazánkban elsősorban a Zalai-dombságban, a Balaton-felvidéken és a Mezőföldön ismertek előfordulásai. A Kisalföldön kihaltként tartották számon, utolsó ismert előfordulása a Győrszentiván melletti Ujmajor volt, ahol Polgár Sándor gyűjtötte 1934-ben. Idén Schmidt Dávid botanikus találta meg egy új állományát Répceszemere mellett.

Bővebben

Best LIFE-Nature Awards 2016-2017

A „Kiemelt fontosságú Pannon homoki élőhelyek helyreállítása és megőrzése katonai használatú területeken a Kisalföldi térségben” elnevezésű projekt elnyerte a legjobb LIFE projekt címét.

Bővebben