Programok csoportoknak - Túravezetés a nemzeti parkban

Csoportok és iskolai osztályok részére kínálunk kirándulásokat az év bármely szakában szakvezetéssel.
 

Kirándulás a Fertő szikes tavai mentén:

Csoportjaink Európa legnyugatibb szikes (sósvizű) tavával és az azt övező szikes tavacskák életközösségével, valamint az éltető víz jelentőségével ismerkedhetnek meg többek között szakvezetéssel, madarász távcsövek segítségével. A Fertő-táj egyedülálló madárvilága, a tavasszal ide érkező partimadarak és gémfélék mind szemünk előtt élik életüket.
Útvonalunk a Sziki őszirózsa tanösvény vizes-élőhelyrekonstrukciói mentén halad, melyeken és a köröttük lévő nádasban több ezer madár fészkel és táplálkozik.
Program során megismerkedhetnek még a szikes puszta, rétjeink, legelőink életközösségével, valamint a régi magyar háziállatokkal és azoknak a védett területek megőrzésében és hasznosításában betöltött szerepével. Utunk során a magyar szürke marhával, a rackajuhval és a házi bivallyal legeltetett szikeseken haladunk, itt-ott pedig az Ürgésdombon az ürgék is felfedik kilétüket.
A kirándulás igény szerint 2-4km-es.
A programhoz javasoljuk megtekinteni a Csapody István Természetiskola kiállítását vagy a Bemutató Majorságot Lászlómajorban.

A program helyszínének megközelítéséhez autóbusz, vagy kerékpár szükséges.
A túra jellege: buszos és gyalogos, vagy kerékpáros.
A túravezetések időpontjai: előzetes egyeztetés szerint 
A túra időtartama: 2-3 óra

Kirándulás Hany Istók birodalmában


Az igény szerint 2-5 km hosszú kirándulás során a fokozottan védett Csíkos Égererdő varázslatos hangulatát, a gyökerek közt megbúvó vöröshasú unkákat és a csatornák lápi élőlényein át a Hany különböző erdeit ismerhetik meg a kirándulók egészen a Király-tóig, melyen ma már erősen megfigyelhetőek a szukcessziós folyamatok. A tőzegbányászatot követően növényzettel sűrűn benőtt tó környékén találták meg egykor Hany Istókot, tanösvényünk névadóját.
A tanösvény egy rövid kitérő ágon a színpompás, szubtrópusi madarakhoz, a gyurgyalagok élőhelyéhez is elvezet, akik egy egykori lápsziget elhagyott homokbányájának falában fészkelnek. A gyurgyalag élőhelye mellett felállított magas madármegfigyelő toronyból pedig csodás rálátás nyílik az Osli-Hany vizes-élőhelyrekonstrukció egy kis szeletére, megfigyelhetőek itt többek között legnagyobb ragadozómadaraink, a réti sas és a parlagi sas is... ilyen lehetett egykor a Hany, a tündérekkel és manókkal lakott lápvilág.
A programhoz javasoljuk megtekinteni a megújult, interaktív elemekkel tarkított Hanság Élővilága Kiállítást, Öntésmajorban.

A program helyszínének megközelítéséhez autóbusz, vagy kerékpár szükséges.
A túra jellege: buszos és gyalogos.
A túravezetések időpontjai: előzetes egyeztetés szerint 
A túra időtartama: 2-4 óra


 

Túrák a Tájvédelmi Körzetekben

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Soproni, Szigetközi és Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetekben csoportok számára előzetes egyeztetést követően túravezetés igényelhető. 
Leírások a tájvédelmi körzetekről:
Soproni TK
Szigetközi Tk
Pannonhalmi TK
A programok helyszínének megközelítéséhez autóbusz szükséges.
A túra jellege: buszos és gyalogos.
A túravezetések időpontjai: előzetes egyeztetés szerint
A túra időtartama: 2-3 óra

  Fontos, hogy...

  ... a túráinkon való részvétel feltétele az előzetes jelentkezés!
  Ezt megtehetik telefonon, vagy írásban a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság elérhetőségein.
  ...időben, legalább egy héttel a program indulása előtt megtegyék jelentkezésüket! A jelentkezésüket időrendi sorrendben tartjuk nyilván. 
  Mindig az időjárásnak megfelelő ruházatot, kényelmes lábbelit viseljenek a túrák során. Védjék magukat az erős napsütéstől, kisebb esőtől, a szúnyogok csípéseitől!
  Bizonytalan időjárási körülmények esetén programjainkat nem tudjuk lebonyolítani. Ebben az esetben időben értesítjük kedves vendégeinket! 

  Részvételi díj:                                                       

  2020.

  Óvodás csoport:                        500 Ft/fő   
  Diák, nyugdíjas csoport:          1000 Ft/fő    
  Felnőtt csoport:                      1500 Ft/fő 
  Túravezetés idegen nyelven:    2500 Ft/fő  
  Fogyatékkal élők:                    térítésmentes
  (Csoport: a min. 15 főből álló látogatócsoport)

  JELENTKEZÉS ÉS INFORMÁCIÓ:

  Csoportok, iskolai osztályok előre egyeztetett, írásban megrendelt időpontokban vehetnek részt a túravezetéseinken.

  Információs iroda, Lászlómajor Látogatóközpont
  Tel:  +36 30 166 0950
  Email: info@fhnp.hu